Životní příběh Jana Mikoláška: Pravda o slavném českém léčiteli přehled

Životní příběh Jana Mikoláška: Pravda o slavném českém léčiteli
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431046/bmid_zivotni-pribeh-jana-mikolaska-pravd-oR4-431046.jpg 4 49 49

Říkali mu „zázračný lékař“ nebo také „lidový léčitel“. Pro novináře to byl „šarlatán“ a pro komunisty „zloděj a podvodník“. Jan Mikolášek, polozapomenutý bylinkář, který ve čtyřicátých a padesátých letech měl slávu, peníze a postavení. Zažil první republiku, nacistickou okupaci a tuhý komunismus v padesátých letech. Díky svým schopnostem si vybudoval obrovskou klientelu pacientů, a to i z řad nejvyšších vrstev. Léčil prezidenta Antonína Zápotockého, Hitlerova tajemníka Bormanna, herce Sašu Rašilova nebo vdovu po Karlu Čapkovi. U jeho domů v Hradečně a posléze v Jenštejně se každý den tvořily dlouhé fronty čekajících pacientů. Mikolášek pomohl mnoha lidem a pacientovu diagnózu zjišťoval z lahvičky moče. Jeho život byl samá turbulence. Zažil mnoho udání, popotahování u soudů, lidskou závist, vězení a ztrátu veškerého majetku. Zůstal by pravděpodobně zapomenut, nebýt Martina Šulce, jednoho z autorů knihy, který ho objevil při sestavování vlastního rodokmenu. Během svého bádání získal mnoho zajímavého materiálu, fotografií a dokumentů a předkládá vám tímto jeho pravdivý životní příběh.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Životní příběh Jana Mikoláška: Pravda o slavném českém léčiteli. Přihlašte se a napište ho.

iceVS
25.10.2022 4 z 5

Neuvěřitelné množství informací, mnohdy na hraně bulváru. Pomlouvačné z dobového tisku, zřetelně upravené od samotného léčitele, pak i ty od vděčných pacientů, ale i od těch, co Jana Mikoláška v lásce neměli.
Ale kde je pravda, to je diskutabilní. Sama to mám tak, že čím víc informací, tím méně si umím udělat obrázek. To asi už může jen ten, kdo Jana Mikoláška znal osobně.

Lili2
04.04.2022

Doplnila jsem si takto jeho Paměti přírodního léčitele. Ano tato kniha je chaotická, ale jde zde něco navíc, co on o sobě nenapsal, a sice že jako mladík kradl a okrádal jako straka a trochu je zde zmíněna, nikoliv potvrzena, jeho homosexualita, a dále tato kniha sahá až do jeho smrti, tedy je zde zmíněn jeho život v 60. letech, 70. letech - např. Varvara, jak ta ho, dle jeho tvrzení, okrádala atp.

Arkagas
26.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Jan Mikolášek - jeden z našich nejvyhledávanějších přírodních léčitelů již od mládí, kdy se tomuto řemeslu začal věnovat. Syn úspěšných zahradníků, který se květinám věnoval též s láskou a jako zahradník sloužil na zámcích nejen v Čechách, ale například i v Maďarsku. Posléze se ale seznámí s léčitelkou, která mu předá své řemeslo. Po nějakém čase na jeho diagnózu čekají desítky, až stovky lidí denně a jeho ordinace se začíná rozrůstat. Vydělává až 35 tis korun denně! (pro představu plat obyčejného člověka v té době byl cca 1000 korun měsíčně). Najímá si pomocníky, staví domy, podporuje nemocnice, charitu, velmi nemocné děti a staré ženy posílá do lázní a do hor na svoje náklady. Jezdí v drahém americkém autě, mnoho hodin denně nespí a časem se začne prohlašovat za Boha. Je stíhán za krácení daní, zneužívaní moci, podvody, jsou mu ukradena originální díla, která má doma a pomáhá Němcům během války, za což ho mnoho lidí nenávidí. To všechno ale vždy nějak urovná, díky přátelství s prezidentem Zápotockým, který nad ním drží ochrannou ruku. Po jeho smrti je ale Mikolášek zodpovědný sám za svoje činy a ocitá se poprvé ve vězení, které mu otevírá oči. Po propuštění se dál věnuje léčitelství a lidi musí od svého domu odhánět. Na mnohé je nepříjemný, ponižuje je, dělá si z nich srandu a ženy k němu mohou jen nenalíčené a v sukni pod kolena. Jeho manželství se rozpadá, ale stále má vedle sebe pomocníka Tondu a další personál, které nejen živí, ale kteří jsou mu jedinými přáteli. Jan Mikolášek se ocitá několikrát před soudem, několikrát ve vězení, ale nikdy na svůj život a bylinky nezanevřel. Vě věku 80 let žije s partnerkou Varvarou v pražské vile, odkud utíká jen proto, že nemá dostatečně velkou zahradu. Jeho zdraví se začíná horšit a byť celý život léčil jiné, své léčení svěřuje do rukou doktorů, kterým celý život nevěřil a dělal si z nich legraci.
Umírá vě věku 85 let.
Dle jeho příběhu byl natočen film Šarlatán, ale nenechte se zmást - ne všechno ve filmu je pravda a je jeho životem opravdu jen inspirovaný. Nikde například není ověřené, že by Jan udržoval se svým pomocníkem Tondou homosexuální vztah a dějová linka s vraždou lidí, kterou zinscenoval Tonda přimícháním chemikálií do bylin je čistě vymyšlená a nikdy se toto nestalo. Tonda ve stáří opouští sice služby Jana Mikoláška, ale žije až do smrti se svou družkou v menším domku, kde se též věnuje bylinkám.
Kniha je skvěle zpracovaná, nechybí dobové fotografie, korespondence, recepty, zprávy stb, novinové články, ale i seznam darů, jaké posílali lidé za úspěšné vyléčení. Koho příběh Jana Mikoláška zaujal už jen díky filmu - stejně jako mě, tomu knihu rozhodně doporučuji k přečtení.
Moje hodnocení: 10/10

Kniha Životní příběh Jana Mikoláška: Pravda o slavném českém léčiteli v seznamech