Životopis otce Tomáše Špidlíka přehled
Pavel Ambros
Dvacáté výročí jmenování otce Tomáše Špidlíka kardinálem připomíná nakladatelství Refugium jeho životopisnými črtami. Kniha čerpá z osvědčených pramenů, přináší rovněž podrobnosti méně známé či jednotlivosti zcela nové. V knize zazní osobní vzpomínky otce Špidlíka samotného, jeho úvahy a svěží postřehy, které jsou stále aktuálnější. Čtenáři je představen duchovní profil jeho osobnosti a stále živé, podnětné autentické dědictví.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Životopis otce Tomáše Špidlíka. Přihlašte se a napište ho.
Protože mě osobnost kardinála Špidlíka provází již léta, a totéž platí samozřejmě také o jezuitech (zvlášť z olomouckého Centra Aletti), přirozeně jsem očekávala, že se mi bude takto publikace líbit. Nezklamala, a dokonce všechna očekávání předčila. Jedná se o životopis očima žáků, blízkých přátel a těch, kdo Špidlíka znali jednak jako teologa, jednak jako starce, člověka s darem kardiognoze. Kniha nabízí pozornému čtenáři četné impulzy k meditaci a nalézá spolu s otcem Špidlíkem východisko v důvěrném spočinutí v Pánově Srdci. Měla jsem dojem, že ač čtu cizí životopis, sama jsem vtažena do děje, automaticky jsem si kladla otázky, jak je to se mnou. Příklad za všechny: v knize se vícekrát hovoří o Boží Prozřetelnosti, kterou Špidlík postupně objevil jako základní kámen své důvěry v Boha. Objevil, že ho Pán vždy vedl správným směrem, ač to tak vždy hned nevypadalo. Analogicky: a jakou nejkratší cestou přicházím k Pánu já - a On ke mně? Anebo jestliže pro Pánovo Srdce si nemálo vytrpěl, a to i mezi "svými", jaké oběti jsem ochotna přijmout sama? Jednoduše, takto knížka mě bude provázet ještě na nejednu modlitbu, zvýrazněných pasáží je povícero.
Opravdu doporučuji, kniha skutečně přináší mnoho nového, myšlenky v ní jsou hluboké a obálka překrásná.
Kniha Životopis otce Tomáše Špidlíka v seznamech
Téma Ruska je nanejvýš aktuální. Kardinál T.Špidlík mu zasvětil svou vědeckou činnost. Je dobré poznat jeho životní cestu. Kniha se mi líbila, občas se některé citáty nebo pasáže opakovaly.