Zkouška neviny přehled

Zkouška neviny
https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61469/bmid_zkouska-neviny-YpJ-61469.jpg 4 329 329

Úkladná vražda - tak zněl výrok poroty, který poslal na doživotí za mříže mladého Jacka obviněného ze zabití své matky. Ke zločinu mělo dojít v afektu, předmětem sváru byly peníze a k vykonání osudné rány posloužil pohrabáč. Když po roce a půl přijíždí na sídlo Argylových doktor Calgary, aby poskytl problematickému mladíkovi alibi, je už pozdě, neboť krátce po vynesení rozsudku Jacko na zápal plic ve vězení zemřel. Teprve pomalu Calgarymu dochází, proč jej početná rodina přijala tak chladně, ne-li přímo rozhořčeně: nevina jednoho z Argylových totiž docela jistě znamená vinu jiného…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Lidová demokracie
Originální název:

Ordeal by Innocence , 1958


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zkouška neviny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (56)

milary
11.06.2024 audiokniha 4 z 5

Líbí se mi komentář Vesmich.

Je to zvláštní detektivka. Poslouchala jsem - a ona byla napínavá, ne že ne, ale - jakoby mi děj pořád zamlžovaly okolnosti. Pořád jsem přemýšlela o tom, jak je snadné sebelepší skutek a sebeušlechtilejší jednání proměnit v projekci vlastních představ, až nezůstane prostor pro nic a pro nikoho, než "dobrodince" samého. Jak snadné je upřít svobodu, když klec je přece tak bezpečná. Jak nesnesitelná je moudrá shovívavost nad sebenepatrnější snahou o vlastní zkušenost. A jaké následky tohle všechno a mnohé další může mít.

Takže tak nějak. Nečetlo se mi to zdaleka tak příjemně jako některé autorčiny další knihy. Ale znovu jsem si ověřila: Agatha byla prostě žena mimořádná.
Poslouchala jsem Aleše Procházku, moc hezky načteno.

alnovka82
01.04.2024 3 z 5

Viděla jsem dvě filmová zpracování tohoto autorčina díla, která měla rozdílné pachatele a byla jsem zvědavá, jak to bylo původně napsáno. Proto jsem sáhla po této knize. Zvolila jsem audioknihu a v podání pana Procházky se to poslouchalo velice dobře. Příběh jako takový mě ale chvílemi nebavil. Bylo tam příliš mnoho pocitů všech postav a minimum děje a faktů.


ivetka859
29.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Bylo to dobré, Agathovsky dobře psané, napínavé, plynulo to, odsýpala stránka po stránce, byla radost to číst. Ale kdybych o tom měla zpětně vyprávět, asi bych nikoho nenalákala.
Je to o vícečlenné rodině a jednom muži zvenčí, který do rodiny vnese chaos. Nejprve všichni postupně reagují jinak než podle očekávání. Pak se postupně probírá každý, proč zločin spáchat nemohl, pak zase postupně, kdo mohl. Pak se řeší, že půlka aktérů situaci rozřešit chce, druhá půlka naopak. A v grand finale proběhnou "VKVčka".
Myslím, že Agatha Christie má mnoho knih, které bych ohodnotila lépe.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (22. týden)

26.05.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zkouška neviny v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených542x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených19x
v Knihotéce262x
v Chystám se číst53x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech4x