Zlá krv přehled
John Carreyrou
Kompletný príbeh o raketovom štarte a šokujúcom konci multimiliardového startupu, postavený na zasvätených informáciách novinára, ktorý ako prvý zverejnil o ňom správy a sprevádzal ho napriek tlaku a vyhrážkam, ktoré mu adresovala generálna riaditeľka spoločnosti a jej právnici, až do konca. V roku 2014 zakladateľku Theranosu a jeho generálnu riaditeľku Elizabeth Holmesovú do veľkej miery považovali za ženskú verziu Steva Jobsa: brilantná mladá žena, ktorá štúdium na Stanfordovej univerzite nedokončila, založila startup, sľubujúci zrevolucionizovať medicínsky priemysel zariadením, čo by zvládalo vykonávať krvné testy výrazne rýchlejšie, ľahšie a lacnejšie. S podporou investorov ako Larry Ellison a Tim Draper predal Theranos v kampani na získanie finančných prostriedkov akcie, ktoré zhodnotili spoločnosť na astronomických 9 miliárd dolárov. Cena Holmesovej podielu tak stúpla odhadom na 4,7 miliardy dolárov. Bol v tom jediný háčik: technológia nefungovala. Holmesová celé roky zavádzala investorov, predstaviteľov FDA, aj vlastných zamestnancov. Keď dostal Carreyrou z The Wall Street Journalu tip na prácu pre investigatívneho novinára a začal klásť otázky, začali sa Carreyrouovi aj Journalu vyhrážať súdmi. Noviny sa nezľakli a koncom roku 2015 zverejnili prvý z desiatok článkov o Theranose. Do začiatku roku 2017 klesla hodnota spoločnosti na nulu a Holmesovej hrozili právne kroky zo strany štátnych orgánov aj investorov. Nájdete tu strhujúci príbeh najväčšieho podvodu súkromnej spoločnosti od čias Enronu, znepokojujúci, varovný súbor výmyslov uprostred opovážlivých sľubov a zlatej horúčky v Silicon Valley.... celý text
Literatura světová Žurnalistika, publicistika
Vydáno: 2021 , AktuellOriginální název:
Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlá krv. Přihlašte se a napište ho.
![jaroiva jaroiva](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146673/m_jaroiva-8Oe.jpg?v=1540821003)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Fakta: *****
Literární zpracování: *
Zajímavé, nezáživné.
Z mého pohledu je to jako dlouhý novinový článek, nikoli kniha. Takže informace zajímavé, ale napsané prostě do zpráv na pokračování, ne do knihy.
![veronika9761 veronika9761](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pokud by to byl roman bez inspirace skutecnosti, zdal by se mi dej pritazenej za vlasy uz v první tretine. Naprosto famozne napsáno, chytne a nepusti.
Knižní novinky (47. týden)
21.11.2021
Kniha Zlá krv v seznamech
v Mé knihovně | 91x |
Super investigatíva!
Pribeh som poznala už predtým, keďže som videla seriál Kauza Theranos a tu som si chcela posvietiť na to, čo sa skutočne stalo bez vplyvu audiovizuálnej dramatizácie.
Žasla som nad aroganciou hlavnej hrdinky a uvažujem nad tým, či by dnes takéto toxické pracovné prostredie aké v Theranose vytvorila, prešlo.
Celkovo ma udivuje koľko ľudí sadlo na lep nápadu. IBA nápadu, nech už bol akýkoľvek inovatívny. Kope investorom akoby bolo jedno do čoho dávajú peniaze. Wow...
Som rada, že takéto bubliny praskajú a že začína záležať na tom nielen aký veľký si inovátor a ako veľmi slávny, ak si toxický, mal by si mať smolu sa naplno presadiť.
Autora chválim a každého, v kom sa pohlo svedomie, tiež. Ťažko sa tu rieši literárny presah, keďže je to literatúra faktu. Je to objektívne, dravé a som rada, že autor objasnil aj to, ako ťažko sa písal článok. Celú jeho knihu som zhltla...
A bojím sa ďalších vizionárov z Ameriky, najmä teda Silicon Valley.