Zlaté rouno přehled
Robert Graves
Román ze starého Řecka z doby před trojskou válkou, kdy došlo ve starém Řecku k přeměně matriarchální společnosti ve společnost řízenou muži. Z tohoto historického konfliktu vyrůstá legenda o Argonautech, kteří se v čele s Jásonem vydali do Kolchidy za ztracenou posvátnou relikvií, za zlatým rounem, jímž byla oděna Diova socha. Třebaže se autorovo moderní ztvárnění legendy opírá o řadu vědeckých podkladů, není suchou a věcnou rekonstrukcí, ale čtivým, lehce ironickým příběhem.... celý text
Literatura světová Romány Mytologie
Vydáno: 1970 , PráceOriginální název:
The Golden Fleece, 1944
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlaté rouno. Přihlašte se a napište ho.
řecké mýty sebrané dohromady a jakoby vyprávěné o pár generací později podle vyprávění pamětníků, s tím, že vypravěč o existenci bohů a heroů nepochybuje.
bohové, heroové i argonauti jsou jako lidé - hloupí, ješitní, chamtiví, úskoční, Iáson je domýšlivý hejsek, Herkules je tupé hovado a tak dále
na počest jednoho z argonautů každé velikonoce vyplácím děvčata "rukou Idovou" a pomlázku nosím jen jako odznak.
Gravese mám moc ráda. Pro nás, kteří jsme vyrostli na Starých řeckých bájí od Petišky, je to úplně jiný level (i když uznávám, že Petiška psal pro děti :-)). Když se člověk do řeckých mýtů pořádně ponoří, zjistí, že je vše spolu propojené a v podstatě všechny hlavní postavy jsou spolu příbuzní.
Kniha Zlaté rouno v seznamech
báje starověké Řecko Argonauti historické romány řecké báje
2006 | Já, Claudius |
2004 | Řecké mýty |
1972 | Claudius bůh a jeho žena Messalina |
1948 | Zlaté rouno |
1948 | Hrabě Belisarius |
Ač mám antiku a řecká božstva rád, kniha mě bohužel příliš nechytla, možná jsem si od ní moc sliboval, ale spousta cizích názvů a neznámých národů a slov, často takové zmatené, několik pasáží zábavných nebo zajímavých a taky pár použitelných hlášek, ale ke konci už jsem očima dost klouzal a těšil se, že dočtu a začnu jinou knihu...