Zlatý věk růží přehled
František Kavka
Kdysi napsal Josef Pekař, že husitství je dílem českého jihu a české stavovské povstání proti Habsburkům dílem českého severu. Kniha není určena odborné veřejnosti; pouze kronikářsky vypravuje o historickém působení, rozkvětu a zániku Rožmberků a pánů z Jindřichova Hradce. Nesleduje jen jejich genealogické osudy. Zevrubně popisuje nejen vývoj jejichhospodářských poměrů, ale i drobnější šlechty, měst a poddaných. Zvláštní pozornost věnuje rybníkářství. Hodnotí i literární, umělecké a stavební památky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatý věk růží. Přihlašte se a napište ho.
Hutně a přitom velice čtivě shrnutá dějinná etapa jižních Čech, která se nejvíc otiskla do místní krajiny, památek i genia loci.
Kniha Zlatý věk růží v seznamech
Rožmberkové šlechtické rody jižní Čechy česká šlechta
Krásný čtivý popis nejdůležitějšího období jižních Čech, tedy od konce husitských válek po boje třicetileté války. Sice tak obsahuje i dobu, kdy již rody pánů z Hradce i Rožmberků vymřely, jelikož je ale neméně zajímavá, čtenáře to jen mile potěší. Zvláště díky pozornosti, která je věnována alespoň letmo snad každému koutu jižních Čech, takže každý, kdo má k tomuto regionu nějaký vztah, si přijde na své. Navíc, díky tomu, že autor se věnuje nejen samotným důležitým osobnostem z rodů s růží v erbu, ale také stavitelské činnosti či hospodářským poměrům, poskytuje čtenáři velmi živý a dynamický obrázek jižních Čech 16. století.