Zmizelé Jesenicko 1. díl: Zcela zaniklé osady (2019) | Databáze knih

Zmizelé Jesenicko 1. díl: Zcela zaniklé osady přehled

Zmizelé Jesenicko 1. díl: Zcela zaniklé osady
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429891/zmizele-jesenicko-1-dil-zcela-zanik-HjI-.jpg 4 9 9

Zmizelé Jesenicko série

1. díl >

Zaniklé osady na Jesenicku představuje kniha Zmizelé Jesenicko. První díl publikace z pera Pavla Macháčka se věnuje necelé dvacítce osad zcela zaniklých po druhé světové válce. Jedná se o sídla, která se rozkládala převážně na Javornicku podél státní hranice v Rychlebských horách či žulovské pahorkatině.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zmizelé Jesenicko 1. díl: Zcela zaniklé osady. Přihlašte se a napište ho.

valda
22.11.2024 3 z 5

Četl jsem už druhý díl a teď si koupil první. Severní Jesenicko je takový konec světa, který se teprve začíná opět probouzet. Dřív to byl celkem bohatý kraj na hranicích Pruska a Rakouska-Uherska. Plný Němců, kteří žili i vysoko v horách. Postupně kraj ale zasáhla neuvěřitelná série pro místní nepříznivých okolností od vzniku Československa, odsunu Němců po 2. světové válce, komunistické vysidlování pohraničí kvůli zavření hranic a kolektivizace. Kdy i posledním obyvatelům hor byly odebrány pole.
Kraji pomohl až rok 1968, kdy se zrušila pracovní sobota. Lidé moc cestovat, ale najednou měli volný víkend. A tak začali skupovat rozpadající se domy po Němcích a opravovat si je na chaty.
Ne všechny osady a vesnice se ale podařilo zachránit a v této knize se tak dozvíte, spoustu zajímavých informacích o místech na Jesenicku, po kterých zbylo už jen pár obvodových zdí, sklepů, nebo třeba opuštěná kaple.

Abroš
14.03.2023 5 z 5

Skvělá knížečka na dané téma.

Kniha Zmizelé Jesenicko 1. díl: Zcela zaniklé osady v seznamech

v Mé knihovně5x