Zneuctění přehled
Maria Barrett
Plukovník Milles, anglický voják sloužící v Indii, přijde o milovanou manželku, která zahynula v rozvášněném krvežíznivém davu, dychtícím zbavit svou zemi koloniálního útlaku. Plukovník šílí zármutkem a plánuje odplatu určenou domorodcům: za své neštěstí činí zodpovědné Indorajitu Raie a jeho syna Jagata. Když pak Indrajitu skutečně stihne strašlivý trest, přísahá Jagat, že ve svém úsilí neustane, dokud Mills a jeho rodina nezaplatí cenu nejvyšší. Kletba přežívá dále než sto let a její sémě se dostává až do rušného Londýna šedesátých let dvacátého století. Pro majora Philipa Millse, plukovníka pravnuka, je někdejší drama pouhou exotickou historkou, kterou dává k dobru pro pobavení společnosti na veselých večírcích. Potom se však jeho vyvolená Jane dostává do Indie a vzpomínky na dávné nesváry opět ožívají. Shiva Rai, poslední vykonavatel doposud nenaplněné přísahy svých předků, sice prahne po pomstě, ale jeho odhodlání brzdí síla mocnější než nenávist. Musí se totiž vyrovnat s city, které nemají vzhledem k historickým souvislostem šanci, avšak ovlivní i další generaci.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2002 , AlpressOriginální název:
Dishonoured, 1995
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zneuctění. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Zneuctění v seznamech
2008 | Utajené touhy |
1996 | Elle |
1999 | Nebezpečná posedlost |
2004 | Čekání na lásku |
1999 | Zneuctění |
Anotace přináší snůšku nesmyslů a chyb, opravdu nechápu, kdo tyhle bláboly píše. Plukovník se jmenuje Mills, ne Milles. Ten, komu se chce plukovník pomstít, má jméno Indrajit Rai, ale žádný strašlivý trest ho nestihne. Syn Jagat nepřísahá, k pomstě ho navádí jeho zachránce. Vyvolená Jane nemá s kletbou nic společného, bohužel je však manželkou jistého Millse. S city se musí vyrovnat až Ramesh Rai, vnuk Shivy Raie . . .
Kdyby to byl diktát, hodnotím za pět. Lépe si těchto přebreptů nevšímat a soustředit se na samotný text. Oddychový, exotikou lákající, v jedné generaci tragický, zatímco v té další happyendově ukončený příběh. Patří k těm, které velmi pravděpodobně nezanechají trvalou stopu. A ani po přečtení mi nebylo jasné, k čemu se vztahuje název knihy - k masakru v Moraphuru? K oběma manželstvím, která popírala samu podstatu takového svazku?