Žoldáci přehled
Frederick Forsyth
Fascinující příběh Fredericka Forsytha z roku 1974 líčí průběh příprav na převrat ve fiktivním africkém státě Zangaro. Na tomto malém území, kde despoticky vládne sadistický prezident Kimba, jsou nalezena obrovská ložiska platiny.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žoldáci. Přihlašte se a napište ho.

27.01.2025

Shannon věděl, že v noci bude objímat pouze zbraň, chladnou a konejšivou, něžnou namodralou zbraň. 60%.
Kniha Žoldáci v seznamech
v Mé knihovně | 246x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
1975 | ![]() |
2004 | ![]() |
2008 | ![]() |
2005 | ![]() |
2014 | ![]() |
Tak ako napovedá názov knihy, je o žoldnieroch. Wikipédia hovorí "Žoldnier je nájomný profesionálny vojak, ktorý sa necháva za finančnú odmenu (žold) najímať cudzou armádou". V tejto knihe je, ale nájomcom bohatý podnikateľ. Kniha je rozdelená na 3 časti, v prvej autor popíše situáciu vo fiktivnej krajine Zangaro (podobnosť s takmer každou krajinou strednej Afriky). Druhá časť je samotná prípravu prevratu, posledná časť je samotná akcia.
Forsyth napísal vynikajúci thriler, je pretkaný množstvom faktov, malých analýz situácie v Afrike. Hlavný hrdina Shannon, prezývaný CAT je sympaťák, ktorého si obľúbite. Dej sa odohráva na konci 70-tych rokov, takže žiadny net a podobné veci, všetko sa rieši telefónmi a dopismi. Príbeh Vás vtiahne do deja, radi by ste sa v ňom ocitli a chceli by ste byť súčasťou prevratu - veď taká malá krijania z nerastných bohatstvom je super vec. Nebyť toľko strachu, mrtvol, tak taký prevrat je zábava, zo stránok dýcha na Vás atmosféra postkolonialnej Afriky a vy ste pri tom... Odporúčam všetkým ktorí majú radi dobrodružstvo a Afrika. Tak ako spomenula jedna z postav v knihe : Afriku musíte milovať aj nenávidieť. Za mňa vynikajúca kniha.