Zpívá, zpívá, každý pták přehled
Evie Wyld
Jake Whyte je jedinou obyvatelkou starého statku na nejmenovaném britském ostrově, v místě neutuchajících dešťů a silných větrů. Je to jen ona, divoký pes a stádo ovcí. Přesně tohle si přála. Ale něco každých pár dnů přichází a trhá ovce... Může to být cokoliv. Les je plný lišek a žije v něm také podivný člověk, který vypráví legendu o podivném, obrovském zvířeti. Jake utíká před temnou minulostí, příběhem, který se odehrál před mnoha lety tisíce mil odsud, na druhém konci světa. Památkou jsou jizvy a šrámy na jejích zádech... Román získal tři ceny: Miles Franklin Award, Encore Award a Jerwood Fiction Uncovered Award. Byl v užším výběru na Costa Novel Prize a James Tait Black Memorial Prize... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , OmegaOriginální název:
All the Birds, Singing, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zpívá, zpívá, každý pták. Přihlašte se a napište ho.
Hodně silná kniha, odkaz na Iana McEwana mě na to mohl připravit, ale nestalo se. Cestujeme časem pozpátku, ale ne vždy, takže docela náročné čtení. Pes byl skvělý, zato z Kelly mi naskakovala husí kůže. A překlad mi připadal adekvátně "nespojitý", ačkoli samozřejmě neznám originál, takže u mě dobrý.
Zvláštní věc - na vulgarismy jsem většinou alergická, ale tady jsem je málem nepostřehla, nebýt komentářů. Možná proto, že na jednu holku, která - minimálně podle stavby těla - vypadá spíš jako dobře stavěný kluk, byl tenhle životní příběh vulgární až příliš. Koneckonců právě věta vulgarismů prostá může mít razanci pneumatického kladiva:
"To, že mám jazyk a díru v obličeji, znamená, že si můžu za čtyři nebo za šest minut vydělat víc peněz než celodenní shrbenou, smradlavou prací na záchodech."
Ocenění knihy (2)
2014 -
Cena Evropské unie za literaturu
2013 -
Encore Award
Kniha Zpívá, zpívá, každý pták v seznamech
Hodně depresivní příběh, nic lehkého na čtení. Na skoky v čase jsem si sice brzy zvykla, ale trvalo mi se vždy zorientovat. Styl psaní se mi líbil moc a to prostředí je popsané skvěle, obyčejné, lidské... Nikdo si tady na nic nehraje. Ale zklamal mě konec. Chtěla jsem vědět víc... Co se stalo s Ottem, co Jake a Loyd našli v lese, pokud opravdu něco našli... Atd. Ale zase chápu, že happy end by tomu ani trochu neslušel. Tahle kniha popisuje hodně tvrdý život jedné holky, o které netuším, co si mám myslet.