Zpívající věže přehled
Jitka Ládrová , * antologie
Zpívající věže série
1. díl >
Vydejte se na pobřeží Starého kontinentu a buďte součástí osudů správců Zpívajících věží, nechtěných synů a odvážných žen a mužů, kteří si v sobě nesou temnou minulost. Sedm příběhů – šest nadějných českých a slovenských autorů – jeden svět! To nejlepší z prvního ročníku soutěže Zpívající věže.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zpívající věže. Přihlašte se a napište ho.
Bezvadný sborník fantasy povídek různých autorů v jednom světě. Nápad zpívajících věží Jitky Ládrové je super a všichni autoři vytvořili úžasné povídky, některé se mi líbilo o trošku míň, některé o trošku víc ale celkově všechno bylo povedené. I po grafické stránce je vidět, že si s tím Jitka vyhrála, nějaké ty ilustrace, komentáře, mapka...Jediné, co mi trošku vadilo a to je jen můj čistě osobní problém, bylo, že některé povídky byly ve slovenštině a já vůbec nejsem zvyklá ve slovenštině číst, tak to mě trochu zaskočilo, ale nakonec jsem si zvykla a i slovenské povídky jsem si užila stejně jak ty české. Těším se na druhý sborník....Knihu bych doporučili milovníkům třeba Zaklínače od Sapkowskeho a jemu podobným fantasy výtvorům.
Se "Světem Nejmocnějších" jsem se poprvé setkal ve sborníku MLOK 2016 - a vyrazila mi jím autorka dech. Samozřejmě v pozitivním slova smyslu. Konkrétně se jednalo se o povídku "Zákon Smečky" - https://www.databazeknih.cz/povidky/zakon-smecky-40038 ... Nebudu teď rozebírat detailně autorčin svět (slečny Jitky Ládrové), raději vám doporučím si její povídky přečíst, ale na jedno upozorním čtenářstvo. Povídky, které jsou zde, v této knize, mohou působit hodně jinak, i v některých případech cize. Pochopitelně. Píší je totiž jiní autoři...
Slečna Jitka Ládrová udělala velmi chytrý tah, ke kterému bych v její situaci pravděpodobně neměl odvahu. Nabídla ostatním spisovatelům a pisálkům se podílet na vytváření světa Nejmocnějších, ve kterém mohou tvořit příběhy, jaké sami uznají za vhodné. Tedy, jen v případě, že se budou řídit pravidly "universa" světa Nejmocnějších, které autorka jasně stanovila. A dané tématiky - Zpívajících věží. Vytyčila pomyslné mantinely, za které už nelze jít, či přesněji prostor, ve kterém lze působit. Také i s vítěznými autory v konečné fázi, v případě potřeby, upravila jejich texty, aby co nejvíce zapadaly do jí stvořené reality. Ale jinak? Autoři měli volné ruce. Chytrý tah to byl v mnoha ohledech. Nabídla možnost publikovat práce i začínajícím autorům, kteří touží něco vydat a navíc proslavila svými soutěžemi svůj fantasy svět, své příběhy a také i svou maličkost. Další chytrý tah, ačkoliv nebezpečný, či nejistý, byl ten, že autorka celé vydání knihy vzala na své náklady a knihu začala rozdávat mezi lidmi (o čemž se i zmiňuje na konci knihy) , čímž se věhlas Zpívajících věží mohl dále šířit. A pokud někdo chce přispět na sborník, je to jen pouze na něm... Slečna spisovatelka má můj obdiv a držím ji palce. ;-)
Abych byl upřímný... Některé povídky se mi líbily, některé zase už méně. Tak už to bývá u takových sborníků, rozličných příběhů od různých autorů. Ale i tak, svět Nejmocnějších z pera Jitky Ládrové je pro mě pořád... Na mnohem vyšší laťce a nenapodobitelným světem. (Snad se autoři vítězných povídek nebudou za tento výrok tolik zlobit).
A ještě jedno, závěrem - kniha má pár velmi vyvedených ilustrací, které má na svědomí, stejně jako obálku knihy, autorčin přítel Roland Havran.
Kniha Zpívající věže v seznamech
První série povídek Zpívající věže rozjíždí námět Jitky Ládrové z jejího průvodního příběhu, který jsem nečetl. Chvíli jsem tedy bojoval se samotnými postavami. Jelikož se ale jedná o sérii povídek, boj to nebyl zase tak úderný. Koncept čtyř povídkových knih s velice pěknými obrázky, popisy povídek od Jitky a nakonec samotnými povídkami mi přijde jako skvělý nápad a jsem moc rád, že jsem se k celé sérii dostal nejdříve skrz Linku451 a následně skrz Startovač. Svět Nejmocnějších mi přijde jako takové poctivé fantasy, kde převládá středověk a šetří se magií, což mě vždycky víc přitahovalo, než samotná magie. Nejlepší povídky pak vnímám určitě Ptáčník od Venduly Brunhoferové a Pravda o strážci z Hoganova přístavu od Věry Mertlíkové. Na další sbírky povídek se určitě dost těším.