Zpívaná poezie (1990) | Databáze knih

Zpívaná poezie přehled

Zpívaná poezie
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27517/zpivana-poezie-27517.jpg 4 11 11

1990- Zpívaná poezie : úvaha vzniklá za pochodu v letech 1982-84, odborná studie o sestavování textů písní.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zpívaná poezie. Přihlašte se a napište ho.

Tyyynab
11.02.2025 2 z 5

Existence této knihy mě velmi překvapila, neboť jakákoli publikace o teorii tvorby písňového textu v našem prostředí zcela chybí. Z obsahu ovšem už tak nadšená nejsem. Autor víceméně mluví o svých zásadách a dojmech, které sice ve výsledku asi platí, ale jsou opravdu hodně subjektivní. Vše prokládá bohatými citacemi z různých písňových textů, až se v tom člověk ztrácí a ve většině případů vůbec neví, co chtěl úryvek říct nebo ukázat. Do toho autor šermuje literárněteoretickými pojmy, které mnohdy o kvalitách daného úryvku nic neříkají, až to vypadá, že se spíš autor chlubí tím, že je zná. A už vůbec nechápu abecední řazení kapitol. To je něco, co by patřilo spíš do uměleckého textu než sem. Nu, nic moc nového o genezi písňových textů mi to nepřineslo.

ber-tram
18.11.2024 2 z 5

Podobně jako u Mertových pokaždé jinak obráběných písní vesměs jen zmateně kloužu po povrchu nevšední instrumentace a textace, i u jeho odborně-amatérské úvahy tápu, o co mu kráčelo?! Udělat si abecední pořádek ve vlastních myšlenkách? Možná… Já si jen z poličky odškrtl další brožuru, u které uplynulo nejmíň 20 let, co jsem si ji pořídil. Dnes se ptám: proč?!

Kniha Zpívaná poezie v seznamech

v Mé knihovně18x