Zrcadlo obzvláštního přehled
Vladimír Borecký
Práce věnovaná ludismu, zvláštní na hře založené kreativitě, a obzvláštníkům, tvůrcům ludismů a brikoláží, představuje obdivuhodný, systematicky prováděný průzkum, který u nás Vladimír Borecký vlastně založil.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zrcadlo obzvláštního. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Zrcadlo obzvláštního v seznamech
1999 | Zrcadlo obzvláštního |
2000 | Teorie komiky |
1982 | Světy hraček |
1996 | Odvrácená tvář humoru |
2003 | Porozumění symbolu |
Kniha plná zevrubně prozkoumaných obzvláštností rozdělená do osmi kapitol, z nich již od první :
Historizáří a dešifrátoři (kde se dočtete například o plíživé paleolitické kontrarevoluci v podání autora anonymních dějin Antonína Horáka) se budete "řezat" smíchy, nebo truchlit nad "mašíbly" všeho druhu (mašíbl = zkratka pro početnou skupinu národa obsahující tyto prototypy: magoři, šílenci, blbi). A neustanete, dokud se nenasytíte jazyka legendárního profesora Jakuba Hrona, jehož nejvýznamější smysly, tedy "čujba" a "myselba", z nichž například čujva je definována takto:
čujba = "vňatých dojmů promýtavka, jembu vlivů, uvědomněnou osvojenotu dojmů", kterážto probíhá skrze "čujadla" (smysly):
vidava, slechava, čichava, chutava, hmatava, týkava, citava a nadřazenou myslavu.
Dobro zábavu přeju i poučení - protože, až zjistíte, že Lomikel je "ani dobr ani zel / všech kanálů Lomikel", zatoužíte číst T. R. Fielda. Ale ještě teď ne - teď dočíst Boreckého!!!