Zřídlo moci přehled

Zřídlo moci
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551424/bmid_zridlo-moci.jpg 5 8 8

Viktor, učeň slavného alchymisty Alarica a nositel tajemných schopností zřídla, se vydává na dobrodružnou cestu ve světě, kde je magie považována za zlo. Sto let po válce, která svrhla krutovládu magických kovenantů, se Viktor spojí s dávným přítelem svého mistra, aby ho společně našli a osvobodili ze spárů nepřátel. Jejich cesta je plná nečekaných zvratů a odhalení starého zla, které se znovu probouzí. Dokáže mladý alchymista a jeho tengalský spojenec čelit nástrahám a zachránit Alarica?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zřídlo moci. Přihlašte se a napište ho.

_adell_cte_
dnes 4 z 5

Za mě moc povedená kniha, jedna z nejlepších od českých autorů.
Postavy jsem si hned zamilovala a Teana byla boží.
Četlo se to dobře, ale někdy tam
byla nějaká krkolomná věta nebo moc uspěchaný popis, ale to bylo hlavně ze začátku.
Za mě 4*/5*

cestina_s_linus
16.01.2025 3.5 z 5

(SPOILER) Na čtenáře v knize opravdu čeká svět plný dobrodružství, alchymie a trocha té magie. To není vše, co v knize naleznete! Na konci knihy jsou dodatky (lektvary, jak to smíchat, goblinštinu, bestiář, seznam postav s popisem, důležité historické milníky).

Nejprve začneme s tím, co se mi na knize líbilo:
1) zpracování (materiál) - Kniha působí příjemně už na první dotek. Vazba je kvalitní a pevná, díky čemuž se dá kniha snadno otevřít bez obavy, že by z ní vypadly stránky. Vizuální stránka je jednoduchá, což čtenáři ponechává dostatek prostoru pro zapojení vlastní fantazie.
2) korektor - Až na drobné detaily, za které nejspíš mohl spíše sazeč, jsem v knize nenašla žádnou výraznou chybu. To se mi nestává příliš často.
3) bonusový materiál - Pro autora slovem -konec- příběh nekončí. Na konci knihy (i na jeho instagramovém profilu) najdete bonusový materiál, včetně vizualizací, které vám umožní dál prozkoumávat světy a ostrovy kolem Nexusu.
4) mini mapky - Krásný prvek! Člověk nemusel neustále listovat a hledat místa na velké mapě. Doufám, že i v pokračování budou tyto mapky.
5) velké mapy - Dostatečně velké. Vše je na nich čitelné. Pecka!

Do čeho (spíše koho) jsem se opravdu zamilovala? Do GOBLINŮ! Tyto malé, velmi živé, pivo chlemtající, divně žvatlající bytůstky jsem si okamžitě oblíbila! Oproti jiným postavám jsou živé, jasně a jednoduše popsané a své. Bez nich by putování Viktora bylo nudné. Škoda, že kromě překladu se v knize nenachází i nějaký manuál: jak se naučit goblinštinu.

Než se dostanu k negativům, chtěla bych se pozastavit u samotného příběhu. Pokusím se vyhnout spoilerům... Autor nás rozhodně nešetří a hned nás vrhá přímo do děje. Dozvídáme se o útocích a existenci jakéhosi království. Brzy nás čeká první setkání alchymisty a mága, které rychle odhalí, že mezi těmito dvěma stranami nepanuje zrovna přátelství. Než se stihneme zorientovat, vstupuje do Viktorova života Marcus a spouští se záchranná výprava, která se, trochu překvapivě, vleče. Mezitím se objevují kapitoly z pohledu Alarica, kde zjišťujeme, že nesmrtelného nelze zabít – i když Marcus tvrdí, že všechno lze zničit. Viktor a Marcus mezitím cestou naberou několik dalších bytostí a zapletou se do řady problémů. Nakonec se jim díky goblinům podaří dostat na místo, kde je držen Alaric. Následuje chaotický střet, který končí osvobozením hned několika různých aktérů. Závěr je skutečně otevřený – autor příběh nečekaně přerušil, a tak nám nezbývá než hádat, co se se všemi stalo a co nás čeká v dalším pokračování.

A nastal čas, abych se mrkla i na minusy:
1) budování světa - Chápu, spěcháme zachránit Alarica, ale i ten okolní svět si zasloužil malinko větší pozornost. Ano, mnohé informace můžeme zjistit na instagramovém profilu autora, ale čtenář je chce mít v textu.
2) čtivost - Vzhledem k tomu, že se v knize nachází pouze deset kapitol, tak se to dost vleče. Kapitoly mohly být klidně rozděleny na kratší úseky. Zajímavé by bylo, kdyby kromě kapitol z pohledu Alarica byla i kapitolka z pohledu Gavriela a Xerana. I přesto, že je tempo lehce nevyvážené, tak čtenář jde z akce do akce, takže ve výsledku nechce knihu odložit, ale může jej to během čtení napadnout.
3) postavy - Vzhledem k tomu, že jsem nejspokojenější byla s gobliny, tak to vypovídá mnohé. Viktor je jouda - sice mocný, ale ke všemu dojde spíše náhodou. Marcus - mačo, který má zkušenosti, ale zároveň jeho chování k ostatním je otřesné. Teana - ona mě bavila. Měla kolem sebe auru tajemství a neměla WTF moment. O nějakém vývoji moc mluvit nemohu. Takže celková uvěřitolst jedno
4) dialogy postav - Často hovořily, jako by jim bylo minimálně přes třicet. Tón a způsob neodpovídal emocím, které prožívaly a já jsme jim to prostě nevěřila. Je to škoda. Často se z vtipné situtace stal jen okamžik, který se stal a šlo se dál. Bez nějaké trvalejší emoce.

Shrnuto, podtrženo...

Na to, že se jedná o prvotinu, tak jsem byla opravdu překvapená, že zde svět hraje podle nějakých pravidel a logika zde nedostávala na frak. Jde vidět, že se autor snažil dát ve svém fantasy světě prostor jinému druhu magie - lektvarům a artefaktům, což je příjemná změna.

Na druhou stranu by knize slušel o něco delší formát. Postavy si zasloužily větší prostor. Kdyby se děj prvního dílu nemusel odehrát během deseti, ale například dvaceti kapitol, tak by zde možná byla lépe uchopena emoce strachu o Alarica. Opravdu knize chybí nějaká neviditelná síla, která by postavy hnala dopředu.

Vzhledem k tomu, že kniha už otevřeněji skončit nemohla, tak jsem zvědavá, co si pro nás autor připravil v další knize, protože Viktorovo dobrodružství je teprve na počátku a něco mi říká, že to bdue ještě jízda!

makhushka
10.01.2025 4 z 5

Svět alchymistů mě vždycky nadchne. A když má k tomu alchymista ještě nějaké skryté dovednosti o to víc mě to láká.
Viktor je mladý učeň mistra Alarica, vede takový všedně nevšední život, dokud mu do cesty nevstoupí Markus, dávný Alaricův přítel. Viktor se dozví, že je jeho mistr v zajetí a vydává se spletitou pouť za záchranou a taky dobrodružstvím. Děj ačkoli slušně rozvinutý není nijak těžký k pochopení, ano občas jsem měla chvilky, kdy jsem si říkala: škoda, tady by se hodilo více rozvinout, nebo lépe popsat okolnosti například historie, ale jde vidět, že autor měl jasnou představu, kterou se nám čtenářům snažil vyložit.
Skvělé postavy, které vám nebudou nijak vadit, ani překážet, počet postav je tak akorát, aby se v tom člověk neztrácel a všechny vám tak nějak přirostou k srdci, mě osobně teda nejvíce bavil Tarn.
Jednoduché, lehké, čtivé fantasy, které se čte samo.
Má ještě pár moušek, ale věřím, že další díl/y budou o to lepší. Na autorovu prvotinu skvělý počin. Navíc na posledních stranách najdete jak slovníček pojmů, tak recepty na alchymistické směsi, což je podle mě taková trešinka na dortu a ukázka toho, jak si s knihou autor pohrál.

Lesklá, Bábovky na konci světa a další knižní novinky (49. týden)

01.12.2024

Kniha Zřídlo moci v seznamech