Zulejka otevírá oči přehled

Zulejka otevírá oči
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358906/bmid_zulejka-otevira-oci-nCF-358906.png 4 638 638

Debut mladé tatarské spisovatelky je napsán ve stylu klasických ruských románů, ve kterých se podrobně zkoumá úděl člověka na pozadí velkých dějinných událostí. Děj se odehrává v Sovětském svazu v období let 1930–1946 a začíná v zimě roku 1930 v zapadlé tatarské vesničce, ve které žije obyčejným životem, tak jak žila její matka, babička i prababička, třicetiletá tatarská žena Zulejka. Její svět tvoří její hrubiánský muž a starost o hospodářství, jiný život nezná, a tak ho považuje za dobrý, zvykla si na něj. Proto když dochází k rozkulačení a její muž Murtaza je při potyčce s rudým komisařem zastřelen a ona s dalšími kulaky poslána na Sibiř, stýská se jí po minulém těžkém, ale srozumitelném životě. Při strastiplné cestě vlakem a říční lodí do sibiřské tajgy poznává Zulejka nové lidi a nový svět. V právě vybudovaném pracovním táboře a v krutých podmínkách se jí narodí syn Jusuf, jehož otcem je zastřelený Murtaza. Syn ji drží při životě a pomáhá přežít drsné podmínky gulagu. Pracovní tábor se každým rokem rozrůstá a jeho obyvatelé – rolníci, kulaci, deklasovaná inteligence, kriminálníci, muslimové i křesťané, Rusové, Tataři, Němci a Čuvaši – musí v drsné sibiřské přírodě každý den obhajovat své právo na život. Román končí v roce 1946, kdy se šestnáctiletý syn Zulejky z tábora pokouší utéct. Zulejka otevírá oči je vyprávění o přežití v kruté době, které plynule přechází ve vyprávění o probouzení hlavní hrdinky a poznávání sebe sama. Román se stal literární událostí v Rusku i v zahraničí a byl přeložen nebo se překládá do čtyřiadvaceti jazyků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Prostor

Зулейха открывает глаза, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zulejka otevírá oči. Přihlašte se a napište ho.

Vrbická1999
10.02.2025 4 z 5

Mladou ženu Zulejku od jejích patnácti let týral manžel a tchýně. Když jedno utrpení smrtí manžela skončilo, začalo druhé. Společně s dalšími rolníky byla odsunuta a doslova vysazena na Sibiři, kde jsou nuceni prožít život v pracovním táboře, který si ale nejdřív musejí postavit. Skupina lidí, kteří se pouze s primitivním nářadím pokoušejí přežít v sibiřské tajze a vybudovat si od základů aspoň obstojné podmínky k životu. Zulejka tu však nachází překvapivě novou vůli žít. Další silná kniha, která ve mně posiluje vděčnost za vše, co mám a v jaké době mohu žít.
Doporučuju.

Mindy
27.01.2025 5 z 5

To byla naprosto skvělá, vynikající, nádherná, výjimečná kniha. Je to už druhá od Guzel Jachiny (ještě Děti Volhy) a já jsem znovu nadšená. Kdyby bylo udělování Nobelovy ceny na mně, tak už ji má. Byly v ní tradice, emoce, historie i humor. Sice zvláštní,skrytý, ale byl tam. Víc takových knih.

hanka_reading
22.01.2025 5 z 5

(SPOILER) Děj začíná v roce 1930. Autorka nás zavádí do malé tatarské vesnice, kde žije Zulejka se svým manželem a jeho matkou. Oba jsou na ni dost zlí a Zulejka je prakticky jejich otrokem.

Doba je pro všechny zlá, není co jíst a všichni se bojí o svůj život. Manžel Zulejky je zastřelen a ona se dostává do vězení, resp. s dalšími kulaky je deportována na Sibiř. Už cesta tam je sama osobě děsná. A tam na ně nic nečeká a pracovní tábor si musí od základu svými silami vybudovat.

Postupně se tábor rozrůstá a všichni se naučí v těch příšerných podmínkách žít. Ale nakonec si zvyknou - vždyť co jiného jim zbývá.

Tento román byl pro mě silný kafe. Celý život Zulejky byl z mého pohledu náročný, ať už podmínky, ve kterých žila nebo i z pohledu vztahů mezi lidmi. Přesto ji vlastně pracovní tábor otevřel oči a naučil ji žít a poznat i něco nového. Dokonce tam porodila a vychovala syna, se kterým měla velmi silný vztah.

Moc legrace v knize nezažijeme, ale i tak stojí za přečtení. Poznáme jinou krajinu, ale můžeme pozorovat, jak se člověk dokáže změnit. Některé recenze vytýkají autorce zdlouhavé vyprávění, ale mě to tam sedlo.

Chcete-li se tedy přenést do drsných podmínek Sibiře, zkuste tuhle knihu.

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023

Kniha Zulejka otevírá oči v seznamech

v Mé knihovně244x