Zuzanin dych přehled
Jakuba Katalpa (p)
Čo všetko udrží človeka nažive... Sú traja. Spočiatku deti. Svet je v rovnováhe. Neskôr sa všetko zmení. Ona miluje jedného z nich, ju milujú obaja. Zuzana Liebeskindová je dcéra cukrovarníka. Nič jej nechýba, životom kráča ľahko, obklopená láskou. Vo vzduchu sa vznášajú vlákna prepáleného cukru. Tridsiate roky dvadsiateho storočia v malom českom mestečku Holašovice sú sladké. Zuzana začne dospievať až počas nemeckej okupácie. Bolestne vrastá do dejín a dejiny do nej. Keďže má židovský pôvod, jej osud je predurčený. Transport. Koncentrák. Zuzanini priatelia Hanuš a Jan zostávajú v Holašoviciach. Ich cesty sa však rozchádzajú. Po vojne sa Zuzana vracia z koncentračného tábora, ale straty sú väčšie, než čakala. Dokáže po tom všetkom, čo prežila, ešte milovať? A má vôbec na výber?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zuzanin dych. Přihlašte se a napište ho.
Hrůznější než válka samotná mi přijde popis chování lidí, u kterých bych předpokládala, že budou kladní hrdinové
(SPOILER) Opravdu hodně silný a bolestivý příběh. Hrůzu války a koncentračního tábora jsem tak nějak čekala, už mám o tomto tématu něco načteno, ale co bylo potom, to bylo v tomto případě ještě děsivější... Otevřený konec nám alespoň dává naději, že nakonec se Zuzanka i s miminkem má krásně tak, jak si zaslouží, i když Jana už nikdy neuvidí.
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
50 nejčtenějších knih roku 2021
27.12.2021
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin
02.09.2021
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Dokud je tu krev, zůstává naděje na dítě.“
„Nepřestane ji udivovat, že je možné jedním jazykem tišit i rozdírat.“
„Večer Zuzana listuje obrázkovou knížkou, nejde si lehnout, dokud nenajde, co hledá. Vlasy princezny Zlatovlásky mají stejnou barvu jako Hanušovy. Nepochopitelné. Zuzana se vpíjí do obrázku očima. Hladí ho špičkou prstu. Hanuš nosí ve vlasech světlo. Copak je možné, aby měl chlapec vlasy jako princezna?“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Zuzanin dych v seznamech
v Přečtených | 4 388x |
ve Čtenářské výzvě | 1 715x |
v Chystám se číst | 1 342x |
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) zneužívání milostné příběhy romantika domácí násilí ženy v 2. světové válce perzekuce holokaust, holocaust
2020 | Zuzanin dech |
2017 | Doupě |
2014 | Němci |
2006 | Je hlína k snědku? |
2008 | Hořké moře |
Ach, tohle čtení bolelo. V noci jsem ještě pročítala hodnocení a vlastně jsem v nich vše, co bych k tomuto křehce tragickému příběhu napsala, našla. Snad jen, že na mě se emoce, navzdory úspornému, avšak jazykově nádhernému stylu psaní, kterému jsem propadla od první stránky, valily jako vlny až jsem ztrácela dech. A tak jsem musela dýchat tak, jak to Zuzanu naučila její maminka, hluboký nádech a nosem vydechnout. Při čtení poslední části Dospělost, však ani to, často, nepomáhalo. Tento příběh o jedné silné dívce, Zuzaně, ve mně bude rezonovat dlouho. Nádherný, silný příběh, na který nezapomenu.