Zvěd z tvrze Oswego přehled
Robert Beholz
Klasický dobrodružný příběh ze Severní Ameriky o bojích o pevnost Oswego mezi francouzskými a britskými vojsky.
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1938 , Toužimský & MoravecOriginální název:
Der Spion von Fort Oswego, 1930
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zvěd z tvrze Oswego. Přihlašte se a napište ho.
Dobrodružné vyprávění z doby anglo-francouzských válek v Americe. Příběh čtivý, ač poněkud naivní ve směru odhalování špióna v anglické pevnosti. Dal bych tři hvězdy, ale knihu ilustroval Zdeněk Burian, tak to je za čtvrtou hvězdu. Howgh.
Příběh je napínavý od první stránky. Děj má dalo by se říci detektivní zápletku, ale je to samozřejmě dobrodružná knížka. Nechybí divoká příroda, indiáni a charaktery jasných barev, což mne k tomuto žánru vždy nějak poutalo. Zajímavé je, že se o autorovi nedá nikde najít ani zmínka, ať již v starších pramenech, nebo na Googlu. Přitom knížka je to opravdu výborná.
Kniha Zvěd z tvrze Oswego v seznamech
Příběh z období anglo-francouzských válek v okolí velkých jezer na kanadsko-americké hranici. Na Fort Oswego je povolán jeden z nejlepších anglických vyzvědačů kapitán Sommerset aby odhalil francouzského špiona. To se mu sice podaří, Francouzi nicméně pevnost později stejně dobyjí. Osobně jsem měl při čtení problém s identifikací některých vojáků i indiánů ke komu vlastně patří, jestli k Francouzům nebo Angličanům. A také k Sommersetovu pátrání bych měl připomínky, nějak lehce mu vše procházelo, několikrát byl zajat, vždy unikl, vše hned odhalil ..... Za pěkné čtyři hvězdy.