Zvěrolékař na cestách přehled

Zvěrolékař na cestách
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442788/bmid_zverolekar-na-cestach-Z9n-442788.jpg 4 48 48

Autor si ve svých třiceti letech už stihl vybudovat praxi na britském venkově a zároveň procestovat kus světa od africké džungle, přes východní Asii až po Nový Zéland. V jeho příbězích se objevují tradiční i netradiční zvířecí pacienti, jako jsou labuť, pásovec, fretka, nosorožec, pakůň či vakoveverka. Vesměs jde o veselé historky, jednou autor řeší případ leguána, který spolkl zásnubní prsten majitelky, jindy honí klokana po britské klinice a pak zase omylem v Austrálii naočkuje špatné stádo krav. Milé zábavné povídání, díky veliké rozmanitosti druhů i prostředí, v němž se příběhy odehrávají, je kniha příjemně čtivá a nehrozí, že by mohla nudit či se opakovat.... celý text

Příroda, zvířata Příběhy
Vydáno: , Ikar (ČR)

The Travelling Vet, 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zvěrolékař na cestách. Přihlašte se a napište ho.

Ivetaa
13.11.2024 5 z 5

Milé zábavné povídání - jak už je uvedeno v anotaci knihy.

TeaPeter
29.10.2023 2 z 5

Kniha se skládá vlastně ze dvou vzájemně prolnutých částí: příběhy z Británie a zážitky z pracovních pobytů různě po světě. U první části se nabízí srovnání s fenomenálními knihami Jamese Herriota. A to srovnání není moc lichotivé. Je nesporné, že autor usiluje o maximálně profesionální přístup, a možná k tomu přispívá i moderní doba se svými novými metodami, ale vyprávění působí nezřídka studeně a blíží se spíše veterinární kazuistice. Chybí tam Herriotova vřelost a všude viditelná láska ke zvířecím pacientům i jejich chovatelům. Druhá část mě naplňovala spíše smutkem - to, co autor popisuje z práce mimo Británii, působí spíše průmyslově, neosobně. Nedokážu to úplně přesně vyjádřit. Ale asi to byl zajímavý příspěvek do rozpočtu.

Betti
08.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Kniha Zvěrolékař na cestách mi dala hlubší pohled do profese veterinárního lékaře, který se nezabývá jen běžnými zájmovými či hospodářskými zvířaty, ale i těmi exotickými. Uvědomila jsem si, že veterinář nepotřebuje a ani nedokáže znát všechny zvířecí druhy, aby dobře zvládal svoji profesi. K práci taktéž patří zjišťování si o anatomii a léčbě méně známých druhů během praxe, což si hodně lidí neuvědomuje a berou veterináře za všeznala. Líbily se mi všechny povídky: očkování špatného stáda krav, chybné histopatalogické vyšetření u prasat, chytání agresivní labutě, čipování pásovce, rentgen leguána, chytání mláďate klokana, depomponizace vakoveverek, starání se o pandě, africké dobrodružství s žirafami, pakoněmi, zebrami, slony, nosorožci a mnoho dalšího. Skvělým bonusem byly faktické informace o jednotlivých druzích (o kterých se mluvilo) na konci kapitoly.

Knižní novinky (28. týden)

05.07.2020

Kniha Zvěrolékař na cestách v seznamech