Zvěrolékař na cestách přehled
Jonathan Cranston
Autor si ve svých třiceti letech už stihl vybudovat praxi na britském venkově a zároveň procestovat kus světa od africké džungle, přes východní Asii až po Nový Zéland. V jeho příbězích se objevují tradiční i netradiční zvířecí pacienti, jako jsou labuť, pásovec, fretka, nosorožec, pakůň či vakoveverka. Vesměs jde o veselé historky, jednou autor řeší případ leguána, který spolkl zásnubní prsten majitelky, jindy honí klokana po britské klinice a pak zase omylem v Austrálii naočkuje špatné stádo krav. Milé zábavné povídání, díky veliké rozmanitosti druhů i prostředí, v němž se příběhy odehrávají, je kniha příjemně čtivá a nehrozí, že by mohla nudit či se opakovat.... celý text
Příroda, zvířata Příběhy
Vydáno: 2020 , Ikar (ČR)Originální název:
The Travelling Vet, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zvěrolékař na cestách. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se skládá vlastně ze dvou vzájemně prolnutých částí: příběhy z Británie a zážitky z pracovních pobytů různě po světě. U první části se nabízí srovnání s fenomenálními knihami Jamese Herriota. A to srovnání není moc lichotivé. Je nesporné, že autor usiluje o maximálně profesionální přístup, a možná k tomu přispívá i moderní doba se svými novými metodami, ale vyprávění působí nezřídka studeně a blíží se spíše veterinární kazuistice. Chybí tam Herriotova vřelost a všude viditelná láska ke zvířecím pacientům i jejich chovatelům. Druhá část mě naplňovala spíše smutkem - to, co autor popisuje z práce mimo Británii, působí spíše průmyslově, neosobně. Nedokážu to úplně přesně vyjádřit. Ale asi to byl zajímavý příspěvek do rozpočtu.
(SPOILER) Kniha Zvěrolékař na cestách mi dala hlubší pohled do profese veterinárního lékaře, který se nezabývá jen běžnými zájmovými či hospodářskými zvířaty, ale i těmi exotickými. Uvědomila jsem si, že veterinář nepotřebuje a ani nedokáže znát všechny zvířecí druhy, aby dobře zvládal svoji profesi. K práci taktéž patří zjišťování si o anatomii a léčbě méně známých druhů během praxe, což si hodně lidí neuvědomuje a berou veterináře za všeznala. Líbily se mi všechny povídky: očkování špatného stáda krav, chybné histopatalogické vyšetření u prasat, chytání agresivní labutě, čipování pásovce, rentgen leguána, chytání mláďate klokana, depomponizace vakoveverek, starání se o pandě, africké dobrodružství s žirafami, pakoněmi, zebrami, slony, nosorožci a mnoho dalšího. Skvělým bonusem byly faktické informace o jednotlivých druzích (o kterých se mluvilo) na konci kapitoly.
Knižní novinky (28. týden)
05.07.2020
Kniha Zvěrolékař na cestách v seznamech
Milé zábavné povídání - jak už je uvedeno v anotaci knihy.