Zvířata na zeměkouli přehled

Zvířata na zeměkouli
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192189/bmid_zvirata-na-zemekouli-192189.jpg 5 13 13

Tato kniha pojednává v podstatě o obecných i speciálních problémech rozšíření živočišstva na Zemi, a lze ji tedy považovat za populární učebnici zoogeografie, i když vůbec nemá učebnicový ráz a je spíše fascinujícím popisem dynamických sil přírody, jež vedly k dnešnímu rozdělení fauny světa.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Panorama

Tierwelt der Erde, 1981

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zvířata na zeměkouli. Přihlašte se a napište ho.

JulianaH.
26.12.2024 5 z 5

Nepovinná (doporučená) literatura ke zkoušce ze zoogeografie.

V první polovině knihy se autor zabývá zákonitostmi a způsoby rozšíření živočichů, ale řeší také jejich vymírání (hubení) a vysazování/zavlékání. Čtenář se třeba dozví, jak se v průběhu minulého století měnil názor na migraci motýlů: zatímco zpočátku se setkávala s výsměchem i představa, že by mohli přeletět La Manche, dnes víme, že monarchové pravidelně zalétají přes Atlantik, ba dokonce že s pomocí lodní dopravy překonali Pacifik.

Autor je Němec a dílem občas prokmitne smutný ohlas poslední války. Tak se dočteme, že spojenecké bombardování Drážďan zničilo kromě města a životů lidských obyvatel také chrám, který byl obrovským zimovištěm netopýra rezavého a slétaly se do něj populace až z Pobaltí.
Neobyčejně kuriózní je pak rozsáhlý oddíl o vysazování zájmových zvířat na Starém kontinentu, kde lze zjistit, řekněme, jak dlouho v německé přírodě přežije pásovec; nebo že nebýt série naprostých náhod (včetně hladu po I. sv. válce), žili by u nás klokani Bennettovi. No, a taky co všechno za živočišné druhy vyjedli rudoarmějci. :(

Druhá polovina knihy je výčtem fauny jednotlivých zoogeografických oblastí podle taxonů. Výklad doprovází neuvěřitelné množství mapek, tabulek, barevných fotografií a čarovně krásných ilustrací.
Je pochopitelné, že taxonomie a některé informace zastaraly. Ulrich Sedlag samozřejmě nemohl předvídat dejme tomu objevení saoly nebo rozdělení vakovce létavého hned na tři druhy. Zato mohl zaregistrovat, že zubr kavkazský je vyhuben už od 20. let (vděčíme za to VŘSR). Ale nevadí. Leckdy je potěšující porovnávat velikost populací uváděných autorem s těmi dnešními, protože v případě určitých ohrožených druhů (nosorožec indický a jávský, velryba grónská, plejtvákovec šedý...) mírně rostou. :) Takže mně ta lehká neaktuálnost nepřekážela.
Vadila mi jen poněkud přehnaná lokalizace českého překladu: často nelze poznat, jestli „u nás“ znamená německé, nebo české země.

Každopádně jako zdroj informací je tahle encyklopedie prvotřídní i půlstoletí po vydání. A i když mám pocit, že jsem ji četla tak sto let, je nekonečně záživnější než Bucharova „Zoogeografie“ (na UK povinná). Půjdu všem v dosahu vykládat o překvapivých důvodech, proč v Evropě nežijí klokani...

TGC
16.12.2024 5 z 5

Srdce mi poskočilo, jak jsem obálku Sedlaga náhodně zahlídl v nějakém DK seznamu - ! Tuhle nádherně (nadčasově nádherně!) ilustrovanou knihu řadím do soukromého Top 10 zooknih, které formovaly můj zájem o zviřátka (samože Attenborough, Veselovský, na 1. místě ovšem Durrell, ... a Sedlag). O mnoho let později jsem zoogeografii učil (na Univ. Palackého) podle aktuální megaučebnice Lomolinovy; nejlepší ilustrace různých zoogeo jevů jsem ale stejně nejčastěji našel zase v Sedlagovi.

Bombovní kniha!

reader.007
13.05.2014 4 z 5

Informace v knize jsou v mnohém už zastaralé, ale i tak je to velmi dobrá encyklopedie s množstvím nádherných ilustrací.

Kniha Zvířata na zeměkouli v seznamech

v Mé knihovně22x

Autorovy knížky