5, 4, 3, 2, 1, …

recenze

Papírová labuť (2017) 5 z 5 / a.k
Papírová labuť

„Kráčí smrti vstříc v lodičkách na jehlových podpadcích“. Skye žije na výsluní americké společnosti. Pochází z bohaté rodiny, zajímá se jen o nákupy a luxus. Cestou ze schůzky s mužem, který by mohl být „ten pravý“, ji napadne neznámý násilník, nacpe ji do kufru jejího auta a unáší ji vstříc smrti. Když útočník vytáhne zbraň, začne se před ústím hlavně modlit. Modlitba ji zachrání život, jen prozatím, je zavlečena na jachtu a tam při cestě do Mexika začíná peklo. Únosce Damian ji má ve svých rukách, uprostřed moře si s ní může dělat, co se mu zlíbí. Má v rukách její život i její smrt. Nebyl to běžný únos. Byla to vražda, která se změnila v únos, byla to zpackaná slabá chvilka. Skye netuší, proč zrovna ona. Nyní je jeho hračkou, zažívá další a další kolo ponižování a nedůstojného zacházení. Damian byl nepředvídatelný, horší než kdyby se choval podle nějakého zvráceného vzorce. Na lodi vyslechne telefonát Damiana a jeho komplice Rafaela. Nejdéle za 21 dní bude možná mrtvá. V okamžicích největšího strádání se ve vzpomínkách vrací do svého dětství. Vzpomíná na krásné časy v Mexiku, na sídlo Casa Paloma, kde do svých devátých narozenin žila spolu s otcem. Vzpomíná na nejlepšího kamaráda Estebana, syna své milované chůvy MaMaLu. Esteban byl jediný přítel, který ji ochraňoval a rád pro ni skládal papírová zvířátka. Hrůzu, kterou na lodi zažívá, se snaží vytěsnit vzpomínkami na vyprávění chůvy o kouzelné labuti, která se skrývala v zahradách Casa Paloma.

Román je rozdělený na jednotlivé části, kdy každá je vyprávěním jiné osoby. Můžeme tak prožívat příběh ústředních postav Skye, Damiana i Estebana. Je to výborný způsob, jak pohlédneme na stejný příběh z různých úhlů a ne vždy je vše jen černobílé.

Životní příběh Estebana nás přivádí zpět do dětství v Casa Paloma. Kromě přátelských zážitků se Skye jsme svědky zlomového okamžiku života obou dětí. Ten pro Skye znamenal rychlý odjezd z Mexika do USA a pro Estebana odloučení od MaMaLu. Byl vržen do jiného světa a musel najít způsob, jak se o sebe postarat. Padl do prostředí zločineckých kartelů, kde vládne konkurenční boj, zločin a násilí. Capo se postaral, aby ukradl chlapcovu duši.

Nechci prozradit moc. Aby si každá čtenářka mohla prožít příběh i s významnými zvraty. Možná ještě zmíním Skyeina otce. Warren Sedgewick je pro Skye velmi důležitou osobou a hraje v příběhu podstatnou roli. Pro dceru by udělal cokoliv.

Román zachycuje období patnácti let. Za tu dobu vidíme změnu Skyeiny osobnosti od malé holčičky, přes povrchní mladou slečnu, až k její proměně ve vyzrálou ženu s jasným žebříčkem hodnot. Prožijeme s ní brutalitu únosu, těžká životní rozhodnutí i spalující a intenzivní milostný románek. Oceňuji vystavění celého příběhu a výborné ztvárnění charakteru postav. Nepodstatný nedostatek spatřuji v předvídatelnosti některých momentů.

Kniha je poutavým vyprávěním napříč žánry. Na své si přijdou milovníci napětí, kteří skousnou násilí a krutost, i příznivci románových postav se strastiplným osudem. Knížka osloví také čtenářky milující spalující vášeň a romantické hrdiny.

Papírová labuť Papírová labuť Leylah Attar

Vytvoření návyku prý trvá 21 dní. Je to lež. 21 jedna dní se držela. Ale ve dvaadvacátý den by dala cokoli, aby se mohla vrhnout do sladké náruči smrti. Protože dvaadvacátý den si uvědomí, že cenou za její únik bude jistá smrt jed... více

Komentáře (0)