A.H.O.J. doktore!

recenze

Doktor na moři (2010) 5 z 5 / katy238
Doktor na moři

Richard Gordon proslul svou sérií humoristických knih z lékařského prostředí nebo alespoň s lékařem v hlavní roli. Skutečně lékařem byl, proto jedno je jisté, že náměty čerpal z prožitých situací. Kniha Doktor na moři ukazuje příběh mladého anglického gentlemana na nákladní lodi obchodního loďstva.

Kniha je psaná v první osobě a i když bych ráda sdělila jméno hrdiny, který příběh vypráví, nepodařilo se mi jej zpětně dohledat. Mladý anglický doktor bude muset jako označení vypravěče stačit. Tento lékařský gentleman se po mnoha peripetiích na souši (ano, je v tom žena) rozhodl vypravit na širý oceán a nechat si vyplavit starosti z hlavy vlnami bijící slané vody.

Setká se se svébytnými postavičkami posádky, pološíleným kapitánem a mnoha zajímavými příběhy. Situace vznikající na lodi jsou bláznivé, nevídané, neskutečné. Kniha je brána jako humoristická, takže i kdyby příhody vtipné být neměly, jsou tak podány. Humor je anglický, suchý. Každému nemusí sednout. Originál knihy vyšel v roce 1960 a na některých humorně podávaných situacích je to vidět.

Je třeba se vžít do mentality první poloviny dvacátého století. I když to v případě této knihy není tak těžké, už je to přemýšlení navíc. Je ovšem také pravda, že pokud Vám kniha už v první kapitole nesedne, nemá cenu se snažit dále a trápit se. Richard Gordon psal své příběhy s typickým anglickým humorem a dnes už se může zdát některým přežitý.

Kniha je členěna do kapitol označených pouze číselným pořadím. Kapitoly jsou přijatelně dlouhé v navazujícím ději a dle očekávání se popisují peripetie při putování nákladní lodi obchodního námořnictva od přístavu k přístavu. Posádka pilně pracuje, doktor se pomalu učí tančit s ní v jejím životním rytmu a důstojník s duševně nevyrovnaným kapitánem tiše trpí. Do toho vstupují postavy z přístavů, různí činovníci i otrapové a vyprávění se stává mixem postav několika národů.

Už s ohledem na rok vydání knihy je třeba očekávávat stereotypní humor přízemního rázu. Mně třeba sedl hodně a kniha mě dost bavila, ale chápu, že dnes už nemusí u čtenáře obstát tak jako u předchozích generací. Je to ovšem hlavně oddechová četba a jak jsem psala výše, pokud nemáte pocit, že vás baví, prostě ji odložte.

Příběh je doprovázen tématickými ilustracemi Adolfa Borna, což je prostě krásné. Ilustrátor příběhu vytvořil krásné grafické prostředí a i když se nedá říct, že je kniha jeho ilustracemi přeplněna, občasné setkání na stránkách je více než příjemné.

Doktor na moři je typicky odpočinková kniha protkaná anglickým humorem o časech které už většinou neplatí, ale někde ještě mohou být zvyklosti velmi podobné. Je však také důležité pamatovat, že se jedná o humoristický příběh, nikoliv o skálopevnou pravdu a tak ke knize přistupovat. Příliš neočekávat a pouze se bavit.

Proto zkuste s anglickým doktorem obeplout několik přístavů s nákladní lodí a nemyslet na závažné věci. Může to být příjemný zážitek.


Doktor na moři Doktor na moři Richard Gordon (p)

Tato kniha je historií poněkud neobvyklého začátku lékařské praxe na malém značně zchátralém obchodním parníku, kde hrdina slouží jako lodní lékař. Pozvolna proniká do tajů života mořských vlků a stává se občas nedobrovolným svědk... více


Komentáře (0)

Přidat komentář