Bělského věčný příběh

recenze

Portrétoval anglickou královnu: Franta Bělský, česko-britský příběh 20. století (2023) 5 z 5 / katy238
Portrétoval anglickou královnu: Franta Bělský, česko-britský příběh 20. století

Minulé století bylo naplněno příběhy českých emigrantů, kteří dříve či později rozpoznali nebezpečí rozpínavosti komunismu po roce 1948 a odešli do zahraničí. I s ohledem na ukončenou druhou světovou válku a působení mnoha Čechů právě na britských ostrovech se stala Velká Británie logickou volbou pro mnoho z nich a právě i pro Frantu Bělského. O něm pojednává krásná kniha Portrétoval anglickou královnu. Jedná se nejenom o ucelenou biografii tohoto umělce a samorosta, ale také o nádhernou knihu s přesahem do dnešních dnů.

Pokud netušíte, že kdy žil a tvořil sochař a umělec František Bělský, nejste zdaleka sami. Je až s podivem, když se podíváte na jeho význam i velikost díla, že je o něm mimo úzce odborné kruhy tak málo známo. Proto pro mě kniha byla tajemným lákadlem. A navíc se vymyká ještě jednou věcí. Autor, Bohumil Vostal, je zpravodajem České televize. Ti většinou a tradičně píší rozsáhlé knihy o svém působením v té a té cizí zemi a přibližují zájemci své prožitky tam včetně přiblížení mentality země samotné. Proto mě překvapila kniha právě od zpravodaje, který se vydal úplně jinou cestou, po stopách původem českého sochaře se složitým osudem.

Ke knize samotné. Jedná se o příjemné čtení členěné do kapitol a podkapitolek, doplněné bohatě fotografiemi a ilustracemi dokreslujícími předložený text. Každá kapitola je uvedena stěžejní fotografií k tématu a úvodem autora z nedávné doby. Bohumil Vostal totiž působil jako zpravodaj České televize právě v Londýně a měl tak jedinečnou příležitost studovat život Františka Bělského přímo tam. Každá kapitola tak poodhaluje jeho kroky v pátrání po neprávem opomenutém sochaři.

Biografie není příliš chronologická. I když autor ukazuje Bělského dětství a postupuje lety jeho díla, mnohdy se vám bude zdát, že si odskočí do budoucnosti dle potřeby. Je to však důležité, protože to udává kontext konkrétnímu dílu nebo situaci, na kterou Franta Bělský reagoval. Osud jeho první ženy, i kvůli které se v knize někdy předbíhá, je totiž pevně spjat s Bělského dílem i modely. Byla to právě chytrá a skromná Margaret, která dokázala vytvořit atmosféru pohody a domova u Bělských, kam některé modely docházely. Byla to ona, kdo byl Frantovi motorem a její důvtip dokázal mnohé. I když je kniha věnována životu Franty Bělského, příjemně odbíhá i k ní. A Margaret je postava, jakou si musíte zamilovat. Její dílo v podobě karikatur lze samozřejmě dohledat, jen pro jejich pochopení je třeba znát dobový kontext, bez kterého satira nemůže existovat.

Takto si však postupně zamilujete všechny. Franta Bělský vám i přes svou tvrdost přiroste k srdci stejně jako jeho modely, skrze které poznáváte britskou historii. Spisovatelé, vojáci, členové rodin a hlavně té královské. Ti všichni se vystřídali před Frantovým zrakem. Jedná se o jeden velký příběh protkaný uměním a to hlavně tím sochařským. Jsem umělecký negramot. Před základní školou stála socha a byla mi ukradená. Až příběh Frantových soch z různých částí Británie, i těch sociálně nejslabších míst, mě přiměl zamyslet se, že i nebohá socha před mou starou škodou měla nějaký význam a nebylo vždy fér, jak se k ní mnozí chovali... Kniha vás přiměje nejenom vidět svět zajímavého sochaře a jeho díla, ale zároveň si uvědomit opomíjený význam nehybných děl ve veřejném prostoru.

Jsou sochy, které budou vždy známé jako obrovská díla mezinárodního významu, ale Franta Bělský vám ukáže, že jsou důležité i ty malé. Čím zkrášlují prostory a jak se stávají nejenom symboly míst, kde jsou instalovávány, proč zůstávají v podvědomí lidí jako vzpomínka.

Kniha je nádherná a i když se může zdát stejně nenápadná jako její ústřední postava, vzbuzuje velké emoce skrze dílo, které přetrvalo. Frantovy sochy nadále zdobí veřejná místa, muzejní sbírky nebo soukromé prostory. Jeho díla se nadále zapisují do podvědomí lidí a dokonce se o nich stále diskutuje. V roce 2022 se nejenom sociálními sítěmi rozeběhla diskuse o zmizelé soše Totem Franty Bělského, která zmizela z jednoho z britských obchodních center. Její kresba tehdy ozdobila oblečení jedné z módních značek a rozvířila diskusi o významu soch na veřejných prostranstvích. I to je poselství knihy. Nemíjet tyto tiché strážce času. Jejich význam je pevně zapsán v našich vzpomínkách a příhodách, které se často staly právě u nich, pokud u nich alespoň nezačaly.

Ještě je důležité zmínit, že kromě soch je dalším ústředním motivem knihy jiná kniha, nikdy nevydaný spis Svět za kanálem. Margaret a Franta sepsali krátké humorné pojednání o Britech doplněné ilustracemi. Jednalo se o jejich pozorování světa a mentality Velké Británie a toužili knihu vydat v tehdejším Československu po roce 1945. Dostali se téměř k cíli, než zasáhl nástup komunistů a jejich knížka pojednávající nejenom o humorných anglických tématech, ale také zdůrazňující důležitost svobody a demokracie, se stala silně nežádoucí. Manželé Bělští pochopili, že v Československu nepochodí nejen se svou knihou, ale i se svými myšlenkami a odešli již natrvalo do Británie. Útržky ze světa za kanálem komentují Bělského život i střípky z něj. Mám však obavu, že sama o sobě by dnes knížka neobstála, protože mnohé postřehy z ní jsou už přežité. Bohužel.

Portrétoval anglickou královnu je výjimečné dílo. Když jej začnete číst, vůbec nemusíte vědět nic o Británii, anglické královské rodině, sochařství ani Frantovi Bělském. To vše vám Bohumil Vostal srozumitelně přiblíží spolu s množstvím dalších témat a přitom nebudete přehlceni. Naopak, sami budete cítit potřebu dozvědět se více, pátrat po naznačených cestách. Knihu lze doporučit každému. Rozšiřuje obzory a přidává nové pohledy. Nejenom na veřejný prostor, ale i na celkovou estetiku okolí.

Franta Bělský není příliš známá postava a jak je v knize uvedeno, bylo několik okamžiků, kdy byla možnost ve své době vytvořit nějakou připomínku nebo záznam jeho díla a nepodařilo se. Pokaždé z jiného důvodu a tak zůstal osudově upozaděn. Doporučuji však pátrat po jeho dostupných dílech, lze je najít i v Praze. A pokud nyní nevidíte důvod je hledat, určitě si přečtěte tuto výjimečnou knihu. Náhle budete mít spoustu důvodů. A nezůstanete jen u Franty Bělského.

Díky za to.


Portrétoval anglickou královnu: Franta Bělský, česko-britský příběh 20. století Portrétoval anglickou královnu: Franta Bělský, česko-britský příběh 20. století Bohumil Vostal

Výpravná publikace dlouholetého novináře a zpravodaje České televize v Londýně Bohumila Vostala Portrétoval anglickou královnu představuje fascinující příběh sochaře královské rodiny Franty Bělského, plný odvahy, utrpení a inspira... více


Komentáře (0)

Přidat komentář