Budoucnost našeho světa

recenze

Budoucnost - 50 myšlenek, které musíte znát (2014) / Boboking
Budoucnost - 50 myšlenek, které musíte znát

Nejslavnější vědec Albert Einstein sice řekl: „Nikdy nemyslím na budoucnost. Přijde i tak dost brzy.“, ovšem autor knihy „Budoucnost – 50 myšlenek, které musíte znát“ se spíše držel výroku nejslavnějšího komika Charlie Chaplina, jež naopak říkal: „Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.“ V knize nenajdete, kdy potkáte svoji osudovou lásku, či jestli v budoucnu vyhrajete jackpot sportky, ale předkládá futurologické vize toho, co nás a vlastně celou lidskou společnost pravděpodobně čeká v nejbližších desetiletích, možná už i letech.
Padesát témat, o kterých se dneska často mluví, a pravděpodobně o mnohých z nich jste už sami uvažovali.

Naše stále silnější propojování s technologiemi, které vytváří orwellovský všudypřítomný dohled nějakého velkého bratra. S tím spojená digitalizace politiky, kdy snad volby přes internet a smartphony opět přitáhnou větší množství lidí k zájmu o lokální či globální politiku. S tím i třeba nástup kybernetických a dronových válek. Ono bleskové zabíjení pomocí bezpilotních zbraní, jak už to známe dneska z Afghánistánu či Perského zálivu, ale v mnohem větším měřítku (západní lidé už totiž nemají příliš ochoty umírat pro vlastenecké či politické ideály). K tomu má blízko technologie avatarů, kteří se možná stanou součástí našich životů, nejen tedy postavy z sci-fi filmů.

Prostě jasně zde autor poukazuje na jev, který je citovaný v knize: „Přechod od atomů k bitům je nevratný a nezastavitelný.“
Kniha je koncipována v moderním stylu jakoby napodobující wikipediovská hesla.

Každá kapitola má nadepsané rozšiřující heslo (městská krajina, regenerativní medicína, vesmírná turistika atd.), je doplněna jedním až dvěma citáty význačných osobností z oboru, ve speciálních textových polích je podrobněji vysvětlen nejzajímavější termín atd. Na spodku listu je pak zajímavá tzv. časová osa, na které autor vyznačil přelomové roky v nejbližších letech, ve kterých dojde k nejdůležitějším změnám v daném tématu. A tak v roce 2022 bude na světě nejbohatší firma, která vlastně nic nevyrábí a o šest let později už podle něj o klasické knize nebude ani řeči, a existovat budou pouze virtuální knihovny.

Jak technologie neuvěřitelně postupují vpřed, lze vidět i v této knize, která byla vydána „už“ v roce 2012. Například se v ní píše, že v budoucnosti smartphony (chytré telefony) budou zabezpečeny snímačem otisků prstů, budou měřit náš krevní tlak a tep, a tak hlídat i zdraví. Což od letoška nové modely fy. Samsungu už dělají.

Kniha patří do velmi čtivé a zajímavé série „50 myšlenek, které musíte znát“, ve které už vyšlo mnoho dalších zajímavých témat, jako fyzika, matematika, digitální svět atd. Vydává nakl. Slovart.

Budoucnost - 50 myšlenek, které musíte znát Budoucnost - 50 myšlenek, které musíte znát Richard Watson

„Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek svého života." Pokud jste na tom stejně, tak se jistě s chutí začtete do 50 jasně formulovaných esejů o různých oborech na hranicích současného poznání (o fyzice, chemii... více

Komentáře (1)

Lector
15.09.2014

Recenze literatury faktu a populárně naučné literatury mi na DK chybí a děkuji za tento příspěvek. Četl jsem z této série "Matematiku" a nezklamalo mě to.