Bylinkopedie – víc, než jen další kniha o bylinkách

recenze

Bylinkopedie (2019) / notburga
Bylinkopedie

Používáte ve své kuchyni, lékárně a kosmetice všechny známé druhy bylin? Osobně si nedokážu svůj den představit bez šálku mátového čaje nebo heřmánku na uklidnění, levandulového oleje na oči nebo špetky kurkumy pro lepší trávení. A přesto jde jen o pověstnou špičku ledovce. Nedávno se mi do rukou dostala kniha "Bylinkopedie", která obsahuje všechno, co bychom o bylinkách okolo nás měli vědět.

I když má kniha 240 stran a poměrně velkorysý formát, na desítky receptů a návodů k jednotlivým bylinkám na jejích stránkách místo není. Místo toho raději vybírá ty nejprověřenější nebo nejzajímavější a doplňuje je množstvím zajímavostí o jednotlivých bylinkách.

„Limonka chobotnatá je známá také pod názvem „mořská levandule“. To proto, že její fialový květ tak trochu připomíná levanduli a roste v teplých klimatech poblíž močálů a vodních ploch. S levandulí má společné také to, že ji můžeme poměrně snadno vysušit a použít ji do sušené vazby.“

Bylinkopedie – str. 104

Proč právě Bylinkopedie? Z jejích stránek na vás bylinky doslova promlouvají.

Podobných knih existuje na našem trhu spousta, přesto by se mnohým z nich daly vytknout nejrůznější mouchy. Bylinkopedie své čtenáře osloví především jednoduchým jazykem bez vědeckého přístupu, takže ji lze doporučit i těm, kteří právě svou dobrodružnou cestu za bylinnou léčbou začínají. Jednoduché recepty se snoubí s popisy základních rostlin a samozřejmě nádhernými fotografiemi. Každá bylinka si tu zahraje obrázkové sólo na celé straně a druhá je pak věnována popisu. Stačí knihu otevřít a kochat se. Mnohé zelené poklady jsou na obrázcích zachyceny tak věrně a v takovém detailu, že můžeme téměř cítit jejich vůni. A nesmíme zapomenout ani na vzdělávací charakter této části knihy – všechny bylinky, popsané na stránkách Bylinkopedie totiž díky nim už navždycky bezpečně rozeznáte.

„Prospěšné účinky mnoha zástupců rostlin jsou známy už po tisíciletí. Souhrnně je označujeme jako bylinky, bez ohledu na to, zda jde o stromy nebo křehkou zeleň rašící z půdy v jejich stínu.“

Bylinkopedie – úvod

Publikace, které propojí vaši knihovnu s internetem

Jestliže vám jméno Bylinkopedie něco říká, pak se nepletete. Kniha totiž nevznikla ze vzduchoprázdna, ale vychází ze stejnojmenných internetových stránek Bylinkopedie.cz, které provozují autoři už několik let. Úvodní strana je věnována seznamu bylinek a jejich rozčlenění do příslušných kategorií, ve kterých se můžete orientovat podle zdravotního problému, který vás trápí. Stačí kliknout na kategorie bylinky na léčbu astmatu, na čištění krve, na léčbu akné, bylinky s antibiotickými účinky apod. a okamžitě vám vyjede celý zástup bylinek, jež se k tomuto problémů váží. A stejné seznamy najdeme i na konci knihy Bylinkopedie, jen bohužel nejsou tak interaktivní.

Rozměry tohoto propojení jsou ale zcela jiné. Jak už jsme řekli, do knihy se nevešlo zdaleka všechno, takže pokud zatoužíte dozvědět se více informací o sběru, historii nebo zajímavých receptech, případně se seznámit s bylinkami ruského nebo třeba čínského léčitelství (do knihy se prakticky nevešly), stačí na to jít jednoduše on-line na Bylinkopedie.cz.

Obsah saponinů dosahuje v rostlině, respektive v kořenech, dvakrát maxima. Jednou v době květu a podruhé na podzim. Při dlouhodobém skladování procento saponinů klesá. Saponin má silný hemolytický účinek. V květech je také silice (na obsahové látky je bohatší oddenek než květ), glykosid primaverin a primulaverin. Tyto látky působí uvolňování hlenů a usnadňují odkašlávání.

Bylinkopedie – str. 156

Na knize pracovalo více autorů a pokud čtete pozorně, všimnete si toho. Jsou to takové roztomilé detaily jako skladba textu nebo obliba určitých slov, jež vám prozradí, jaké bylinkové stránky zpracovával ten stejný člověk a které naopak pochází z pera jeho spisovatelského souputníka. Místy to působí, jako byste si o svých oblíbených bylinkách povídali nad šálkem čaje se svou kamarádkou a možná je to právě tenhle moment, tenhle vjem, který vás donutí se ke stránkám knihy Bylinkopedie stále vracet, prohlížet barevné fotografie a pronikat do tajemství léčivé síly bylin stále hloub. Tedy alespoň u mě to tak funguje.

A komu bych knihu doporučila? Začátečníci se v ní seznámí s množstvím bylinek velmi přívětivou, téměř až domáckou formou. Pokročilí zase ocení množství zajímavostí a dobrých tipů. A díky svému velkoobrazovému formátu a přívětivému členění textu obstojí Bylinkopedie i jako atraktivní dárek a ozdoba každé domácí knihovny.

Bylinkopedie Bylinkopedie kolektiv autorů

Velká kniha bylin a rostlin, které známe z české přírody, vhodná pro zapálené bylinkáře, milovníky lidového léčitelství nebo majitele zahrad. Encyklopedie i praktická příručka v jednom plná fotografií, užitečných rad a zdravotních... více

Komentáře (0)