Byt nad Seinou - krásný, smutný historický román

recenze

Byt nad Seinou (2022) 5 z 5 / renulka16
Byt nad Seinou

Píše se rok 2017, Londýn. Lia zdědí byt po své babičce Estell. Když však přijde do bytu, zjistí, že je od konce druhé světové války opuštěný. To, co tam najde, změní pohled na její milovanou babičku.
Najde tam totiž fotku německého důstojníka, německé časopisy, v tajné místnosti plno jedinečných děl, šatů a šperků. Byla její babička snad s nacisty?
Obrazy ji přivedou k restaurátorovi Gabrielovi. Oba však zjistí, že nic není tak, jak se na první pohled zdá a že mají společného víc, než jen obrazy...

Píše se rok 1942, Paříž. Město se potýká s německou okupací. Estell, na první pohled to vypadá, že je spřízněná s Němci, opak je ale pravdou. Je součástí odboje, přátelům schovala jejich uměleckou sbírku, pomáhá letcům, schovává lidi ve svém bytě. Po tom, co její židovské přátelé odvede gestapo, ujme se jejich dcery Avivy, kterou také schovává. Poté se však seznámí s tajnou špionkou Sophii. Jak tohle dopadne? Odhalí co skrývá ve svém bytě? A co bude dál s Avivou?

Takových příběhů, jako je tento je mnoho. Vzpomněla jsem si při čtení například z poslední doby na Dům na Riviéře nebo na Kód růže, protože zde byl zmíněný Bletchey park a jejich dešifrovací stroj Enigma.
Tento příběh mi v paměti zůstane také. Je psán er-formě, procítěně a tím, že se střídají dějové linky a několik vypravěčů, tak se čte úplně snadno. Těžké téma, jednoduše napsané a však s láskou.

Hlavními hrdinkami této knihy jsou tři ženy. Silné, statečné. Obzvláště Estell a Sophie se opravdu dají nazvat pravými hrdinkami.

U tohoho historického románu se autorka nechala inspirovat skutečnou událostí, ale samotný příběh je výplodem autorčiny fantazie, přesto se zdá být neuvěřitelně realistický.

Nejvíce mě bavily části z druhé světové války, ale ani současnost nebyla špatná. Na povrch vyplynuly věci, o kterých některé lidi neměli tušení a celý život žili v domnění, že je vše jinak. Bylo to smutné, ale hezké, že se nakonec dozvěděli pravdu.
Taky v této dějové lince neunikneme slabé romantické lince, která naštěstí nepřebíjí hlavní děj.

Milovníkům historických románů knihu rozhodně doporučuji a nesmím zapomenout, že nejen příběh, ale i obálka je naprosto úchvatná.


Byt nad Seinou Byt nad Seinou Kelly Bowen

Londýn, 2017: Když Aurelia Leclairová zdědí přepychový byt v Paříži, o němž neměla ani tušení, ohromeně zjišťuje, kolik tajemství její babička skrývala: mezi jiným i sbírku vzácných obrazů a luxusních večerních rób. Jedna zvláštní... více


Komentáře (2)

Přidat komentář

renulka16
07.12.2022

Medlovice - ano, řekla bych, že se to do těchto dnů hezky hodí a doufám, že se bude líbit stejně, jako mně :).

medlovice
06.12.2022

To vypadá zajímavě, takové na rozsvícení dne v těchto opravdu šedých , upršených dnech. I pěkná obálka páni ten výhled , díky za tip.