Cesta k tvým matkám může být trnitá...

recenze

Cesta k mým matkám (2012) 5 z 5 / TerkaM
Cesta k mým matkám

Kniha v sobě nese biografické prvky, kdy autorka popisuje co všechno zažívala se svou adoptivní matkou a já si chvílemi říkala, že to opravdu není možné. Že nemůže být možné, aby taková osoba, vůbec mohla adoptovat tolik dětí i potom, co jí to bylo zatrhnuto.

Svým způsobem jsem tu matku chápala, protože sama nemohla mít vlastní děti a těm svým adoptivním dcerám se mstila, ale když se na to podívám kolem a kolem, přišlo mi to až děsivé... když navíc vezmu v potaz fakt, že mnozí by si to adoptované dítě zasloužili víc a lépe by se k němu chovali!

Líbilo se mi, že Edith knihu doplnila i o dopisy a e-maily, které psala své adoptivní, ale i biologické matce a také své nově nalezené nevlastní sestře a přistihla jsem se, že jsem při mnohých z nich přitakávala. I mimoto se mi kniha moc dobře četla a vlastně k ní nemám žádné výhrady.

Bylo neuvěřitelné číst, že i přesto, co Edithina adoptivní matka dělala, jak ty děti přicházející do její rodiny týrala, chodily k nim stále nové, trpící stejně, ne-li ještě hůře než první várka.

Každopádně mohu říct, že kniha není pro každého, neboť to není úplně nejjednodušší čtení a může se to rovnat i psychologickému románu a ne každý to dokáže chápat. A není to ani nejtěžší čtení, ale nedoporučovala bych ho každému. Zajisté je kniha velmi poučná - pro člověka, který žil v úplné a plně fungující rodině určitě.

Cesta k tvým matkám může být trnitá, je však důležité pokusit se po ní jít.

Podtrženo sečteno, knize dávám plný počet hvězd, už jen za pěkné zpracování, za skvělý styl psaní a za odvahu vydat autobiografickou knihu i v naší malé zemi. Pokud máte problém s matkou nebo s kterýmkoli jiným příbuzným, nevidím důvod, proč by jste si knihu nemohli přečíst a kdo ví? Třeba se díky ní se členy vaší rodiny usmíříte. Myslím si, že vám její přečtení neublíží.

Cesta k mým matkám Cesta k mým matkám Edith Holá

Léta chtěla najít svou biologickou matku. O to víc nyní, když je sama matkou. Chtěla by poznat ženu, která dokázala opustit své dítě. Má pocit, že do jejího vlastního mateřství se otiskují stopy, které jí nepatří. Na druhé straně... více

Komentáře (0)