Chybíš mi, tak proč si na mě nepamatuješ?

recenze

Chybíš mi (2015) 4 z 5 / Thanyss
Chybíš mi

Harlan Coben mě před časem usadil na zadek s knihou Šest let, a tak není divu, že po další jeho knize jsem se vrhla jako piraňa, co po týdnu seznala, že to vegetariánství byl sakra blbej nápad.

Bylo nebylo, na světě byl jeden moc šťastný a zamilovaný pár. Kat a Jeff byli nerozlučnou dvojkou, svatba byla na spadnutí a ani jeden z nich nepochyboval, že jsou pro sebe stvořeni. Jenže pak se to všechno sesypalo jako domeček z karet. Kat zastřelili otce policistu a Jeff si spakoval svých pět švestek a zmizel do západu slunce.

A přetočíme časový tachometr o osmnáct let napřed do současnosti. Kat je policistka jako její otec. Nikdy se nevdala, nemá děti a stále žije v bytě, kde ji na každém kroku pronásledují vzpomínky na Jeffa. Naštěstí má hodnou, milou a pekelně sexy kamarádku, která naší skoro-jeptišce zařídí profil na internetové seznamce. A koho tu naše osamělá žena nenajde? Není na té profilové fotce její dávná láska? No tak ji zkusíme napsat. Nu, a pak už to jede.

Kdo četl Šest let, asi ho vcelku nepřekvapí, že internetový Jeff tak úplně nesedí a dokonce to vypadá, že zpočátku nemá páru, kdo by Kat mohla být. A potom to zamotáme ještě víc a za detektivem Kat Donovanovou pošleme devatenáctiletého mladíka, skálopevně přesvědčeného, že jeho matka zmizela. S Katiným ex-snoubencem.

Chybíš mi je adrenalinová jízda se dvěmi paralelními liniemi příběhu, které se nenápadně a nenásilně vzájemně proplétají po celou dobu, aniž by jedna rušila nebo potlačovala tu druhou. Pokud trpíte srdeční arytmií, rozhodně bych vám tuhle knihu nedoporučovala číst. Napětí by se dalo místy krájet a postupně se jeho hustota zvyšuje až do infarktových mezí.

Harlan Coben vykopává mrtvoly z minulosti, vesele rabuje skříně, aby z nich vytahal kostlivce, a ryje v bahně lidské chamtivosti a nízkosti. A k tomu všemu to doplňuje svým skvělým vypravěčským talentem. Možná si budete okusovat nehty, pálit si šedé buňky mozkové, abyste všemu přišli na kloub, nebo třeba budete přemýšlet, zda se opravdu takové choré a zvrhlé mozky mohou vyskytovat i v reálném životě a ne jen v tom knižním. Jedno ale rozhodně nebudete. Nebudete se nudit.

Jako cenu má lidský život? Jakou sílu má naděje? Co vše jeden člověk vydrží a co jiný dokáže vzít? A může být vražda odpuštěna?

Na tyto a další otázky si rezervujte maximálně dva dny času, protože víc vám přečtení téhle knihy nezabere. Ono to prakticky ani déle číst nejde, když ji s sebou budete tahat pomalu i na záchod, do vany, jednou rukou míchat večeři a v druhé držet Chybíš mi. A nepočítejte s tím, že by vás pan Coben nechal jít spát ve váš obvyklý čas. Opatřete si zásobu sirek, podepřete oční víčka a vydejte se vyhrabávat tajemství z hrobů, zachraňovat unesené oběti a hrát závod s časem. Nic není pohřbené navěky. A co je pohřbené, nemusí být mrtvé.

Harlan Coben u mě opět zaválel a upevnil si svou pozici. Jestli takhle bude pokračovat dál, budu mu muset vyhradit vlastní poličku v knihovně.

A jen tak na okraj – nevěřte každému, koho na internetu potkáte. Jak víte, kdo sedí na druhém konci?

--- Gerard Remington přicházel o rozum.
Měl pocit, jako by mu mozkovou tkáň odtrhávala nějaká bizarní odstředivá síla. Většinu času byl ve tmě a v bolestech, ale skrze mlhu k němu pronikala překvapivá jasnozřivost. Možná jasnozřivost nebylo to správné slovo. Příhodnější by bylo soustředěnost.
Svalovec s přízvukem ukázal na pěšinu. „Cestu znáš.“
Znal. Byl to Gerardův čtvrtý výlet na farmu. Titus bude čekat. Gerard se znovu rozhodoval, jestli se nemá pokusit o útěk, ale uvědomoval si, že by se daleko nedostal. Dávali mu jen tolik jídla, aby ho udrželi na živu, víc ne. I když celý den nic nedělal, zamčený v té prokleté podzemní komoře, byl slabý a vyčerpaný. Chůze po pěšině spotřebovala všechny jeho síly. Žádná mu nezbyla.
Marné, uvědomil si. ---

Chybíš mi Chybíš mi Harlan Coben

Nový špičkový psychothriller Harlana Cobena, autora celosvětového bestselleru Šest let. Na začátku to vypadalo jen jako obyčejná profilová stránka tak jako spousta jiných na internetové seznamce. Kat Donovanová, osamělá policis... více

Komentáře (1)

niknikita
05.08.2015

Uf...dost dobře napsaná recenze! Tak dobře, že dokud si nepřečtu "Chybíš mi", nepřestanu být zvědavá.