Příběh se odehrává za panování císaře Zikmunda Lucemburského, který je nemocný a ví, že už na tomto světě moc dlouho nepobude. Jeho manželka a královna, krásná Barbora Celská, má milence, přičemž oba touží vládnout jak v Čechách, tak Uhrách. Jenže císař Zikmund udělá několik špatných rozhodnutí, která zburcují především šlechtu k odporu. Podaří se spiklencům odstranit Zikmunda? A kdo bude nakonec vládnout?
Další román Jana Bauera je plný napětí a intrik. Jedná se o druhé vydání příběhu, ve kterém dohasínají poslední plamínky válečných ohňů z dob husitských válek – neustálé rozepře mezi katolíky a protestanty, pouliční rozbroje, intriky šlechty, která se nevzdává a vidí, že císařův věk se chýlí ke konci. Zkrátka cítí krev, jako nenasytný lev, který je vyobrazen na erbu.
Postava Zikmunda je zajímavá hlavně z toho důvodu, že císař je starý a navíc nemocný, sice se snaží udržet v rukou pevnou moc, ale často spíše právě touží po milenkách a vzpomíná na svého staršího bratra Václava. Tím je tahle část příběhu pestrá, protože Zikmund s Václavem o moc dost bojovali a Zikmund si některé své chyby uvědomí až ke stáru. Oproti své houževnaté a po moci lačné manželce, se Zikmund pomalu ztrácí před očima a ví, že musí najít vhodného dědice trůnu, protože on žádného syna nemá. Čtenář tak v první části příběhu čte hlavně o typickém milostném trojúhelníku a hrabivosti šlechty, což nebylo na škodu.
Navíc královna Barbora je nesmírně poutavá postava. Pravidelně se zabývá alchymií. Její touha po mládí i moci čtenáře hodně vábí a přitahuje. Osobně jsem se o ní chtěla dozvědět více. Dokonce bych řekla, že by o Barboře měl vzniknout samostatný román, jelikož tahle dějová linka byla asi z celého románu nejskvělejší.
Jenže pak se to trošku začne lámat. Ztrácela jsem se v boji, který vedla šlechta, i když milé bylo zjistit, že jedna z postav vlastnila i hrad Ralsko, což je maličkým odkazem na kraj, kde stojí Bezděz, a kde se rozvíjejí příběhy Oldřicha z Chlumu.
Osobně si myslím, že Janu Bauerovi sluší víc historický román než detektivka. Je velmi dobrým vypravěčem a téma si vybral opravdu velmi dobré. Jen kdyby ten příběh více rozvinul a vyhnul se i husitským válkám bylo by to super. Takhle se čtenář začne trochu ztrácet. Velká škoda je, že Barbora nemá i ve druhé části větší prostor. Zasloužila by si ho. Ale je to jen můj názor.
Přesto si myslím, že je to i tak povedený román. Sice některé drobnosti by se daly upravit, ale mrštnost to jinak mělo.
Chtěla bych pochválit obálku knihy. Když jsem viděla tu u prvního vydání, neudělalo to na mě moc velký dojem. Ale téhle se nedá nic vytknout. Na podzim je Císařské spiknutí ideální, tak si ho určitě pořiďte.
Císařské spiknutí Jan Bauer
Krátce poté, co císař Zikmund Lucemburský konečně usedl na český trůn, umírá. Jeho manželka krásná a smyslná Barbora Celská intrikuje za jeho zády a chce se zmocnit vlády v Čechách a v Uhrách. Pomoci jí v tom má nejen její milenec... více