Aneb jak chránit a zachránit les?
recenze
Jak funguje les? : poznejte svět díky lesům : úžasné postřehy o lese, lidech i naší budoucnosti (2024) / Danka22Les je nezbytnou součástí přírody. Ruku na srdce, kdo by se občas do něj rád nepodíval. Ať už do něj chodíte kvůli sběru hub či jiných lesních plodů, jistě i vy se rádi na tomto místě nadechnete. Umíte si i teď představit vůni lesa? Cítíte ten klid kolem?
A teď si představte, že by žádný les nebyl. Prostě by zmizel. Jak vidíte svůj život bez něj?
Peter Wohlleben spolu s Pierrem L. Ibischem se zaměřili v této pozoruhodné publikaci na les jako takový. Vysvětlují pojmy, které jste možná neslyšeli ani ve škole. A dávají alespoň menší návod, jak takové místo chránit, a hlavně ho zachránit.
Přiznám se, že jsem knížku Jak funguje les četla celičký měsíc. Nebylo to lehké čtení. Rozhodně se nedá říct, že by se kniha dala přečíst do týdne. Naopak. ČTĚTE VELMI POZORNĚ, PROTOŽE KAŽDÁ KAPITOLA VÁS ZAUJME A NEPUSTÍ!
Začneme tím, čím obvykle, designem. Obálka knížky vás přitáhne hned na první pohled, máte totiž pocit, že vstupujete do lesa. Stojíte mezi dvěma kmeny stromů a díváte se do nitra. Koneckonců o tom ta knížka i je. Studujete les od začátku dokonce. Kniha je navíc plná grafů, faktických informací i fotografií, takže pokud se chystáte na nějakou diplomovou práci, myslím, že tady najdete naprosto vše. Co mě trochu mrzí je fakt, že je knížka moc velká. Kdyby se udělala menší, a tlustější, bylo by to možná i lepší. Ale to je jen takový postřeh.
Kniha je rozdělena do 6 velkých kapitol:
Proč právě les
Tady se dozvíte, spíše obecné informace o lese. Možná už něco budete znát z dřívějších knih od Petera Wohllebena, ale řekla bych, že to tu je víc rozepsáno. Dozvíte se, proč je i mrtvý strom v lese důležitý? Nebo proč jsou lesy jako počítačová síť?
Člověk a les
Tady zjistíte v kostce historii lesa. Je to kapitola poněkud trochu zdlouhavá, ale koho zajímají velehory atd. tak tady se toho docela dost dozví. I když zajímavá část byla o kuňce žlutobřiché, to budete koukat proč se tato žabička rozmnožila. Ano, i u ní platí méně je více.
Co prospívá lesu a člověku
Řekla bych, že je tohle nejzajímavější část. Tady vám autoři nejspíš zodpoví otázky typu, proč není dobrá těžká technika do lesů? V čem je problém s lovem divoké zvěře? I jak přistupovat k lesu jako pacientovi, i když u této kapitoly si myslím, že lesníci a hajní budou hodně nadávat.
Proč obhospodařovat les
Tady se zase dozvíte, jak je důležité se o lese neustále vzdělávat. I to, jak odborníkům občas může chybět nadhled.
Nový kompas o lese – orientace na cestě
I já jsem občas přemýšlela, jestli by koně v lesích kvůli těžbě nebyli lepší. Řekla bych, že jejich smysl má klady než zápory, ale další info o této možnosti se dozvíte právě tady. Ale taky objevíte jiné možnosti, jak les opečovávat, ne jenom pilou.
Budoucnost
Tady je to víceméně jasné. Objevíte info, jak na les co nejopatrněji, aby se další generace mohla kochat pohledem na jehličnaté stromy.
Nechci vám úplně všechno vyzrazovat. Těch fakt a zajímavostí je tu samozřejmě víc, ale kouzlo každého čtení spočívá, že ho čtenář sám objeví.
Důvody, proč si tuhle knížku přečíst je několik, ale nejdůležitější je, že se poučíte. Možná si pak budete cenit obyčejného smrku, který vám roste několik desítek let na zahradě, protože zjistíte, že je to nejcennější náš jehličnatý strom. Také objevíte, že u nás přeceňované německé lesní hospodářství má spoustu chyb. A Němci se neradi přiznávají, že něco neví nebo neumí.
Nejsem odborník, takže úplně nemohu říct, jak moc je knížka správná, pro mě pro čtenáře byla ale úžasná. Je to soubor vědění, o kterém jsem si do dnešních dnů nemohla nikde přečíst. Nemyslím si, že ji ocení každý čtenář. Pokud se zajímáte o lesy a jejich ochranu, pak budete šťastní. Jestli, ale hledáte knížky, kterou jen tak prolistujete a pak budete po hospodách vyprávět, co jste se zase dozvěděli za blbost, pak vás zklamu. Vy nejste ta kategorie, kvůli které vznikla. Neumíte se totiž poučit.
Co se týče stylu psaní, tak jak jsem již zmínila není to nic jednoduchého. Pan Peter má sice krásný čtivý styl, který je okořeněný paní Magdalénou Havlovou, ale je tu tolik informací, až možná budete mít pocit, že se ztrácíte. Nicméně muselo to dát strašně moc práce tohle nějak dát z němčiny do češtiny, takže opravdu tleskám.
Na závěr bych si z knížky vypůjčila tato doporučení, jak chránit přírodu, a tím i les. Tady jsou:
Plastové sáčky nenahrazujte sáčky z papíru, nýbrž dlouhodobě použitelnými taškami.
Nalepte na poštovní schránku – Nevhazujte reklamní letáky! Ušetří se tím papír.
Až budete měnit topení u vás doma, nesázejte na dřevo. Volte spíše tepelné čerpadlo.
Nejezte tolik živočišných produktů.
Připojte se k nějaké místní iniciativě, která se zaměřuje na zachování lesa. V případě, že taková ve vašem okolí není, neváhejte a založte ji sami. Tím se zapojíte i do politiky.
A to nejdůležitější – žijte tak, abyste šetřili zdroje.
Les potřebuje strážce a strážkyně, kteří budou láskyplně o něj pečovat. Zkuste se nad tím zamyslet. I s pomocí této knížky můžete dokázat zázraky.
Nakladatelství Kazda děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Je to velmi dobrá práce!
Jak funguje les? : poznejte svět díky lesům : úžasné postřehy o lese, lidech i naší budoucnosti Peter Wohlleben
KDYŽ LES PROMLUVÍ, ČLOVĚK BY MĚL POSLOUCHAT Kniha světoznámého lesníka a autora bestsellerů Petera Wohllebena a renomovaného biologa prof. Pierra L. Ibische vám otevře oči ohledně toho, co se v lesích skutečně děje – a proč je ... více