Civilní právo procesní aneb frustrace odborníků ze stavu českých procesních předpisů
recenze
Civilní právo procesní. Díl první (2023) / klarinecka11Tato učebnice je velmi přehledná a není obtížná na čtení doporučuji všemi deseti, ke zkoušce velmi dobrá.
Co hodnotím opravdu pozitivně, je struktura učebnice. Informace jsou logicky seřazené a člověk je najde tam, kde by je čekal. Zároveň učebnice stručně a výstižně popisuje vše podstatné, aniž by zabíhala do přílišných podrobností. Složitější problematika je srozumitelně vysvětlena na příkladech.
Do knihy se velmi propisuje kritický názor autorů na stav právních předpisů (hlavně OSŘ a ZŘS), nicméně je podložen argumenty, proto většina čtenářů s autory bude souhlasit. Z některých pasáží učebnice se frustrace projevuje pro odbornou literaturu ne zcela typickými výrazy a slovními spojeními (např. str. 180), díky kterým rozhodně nelze učebnici vnímat jako fádní strohý odborný text. Autorům se podařilo dosáhnout přenesení frustrace v mnohých ohledech i na čtenáře, čímž vzbuzují zájem o dané téma a nutí čtenáře se nad problematikou zamyslet.
Trochu odrazující může být cena a nedostupnost v kamenných prodejnách (v době, když jsem ji kupovala). Přestože učebnicím většinou zrovna neholduji a ke studiu používám jiné materiály, již po prolistování v knihovně jsem věděla, že zde udělám výjimku, a po přečtení této knihy rozhodně nelituji.
Civilní právo procesní. Díl první Petr Lavický
Kniha je prvním dílem učebnice civilního procesu. Zabývá se pojmem, účelem a koncepcemi civilního procesu; prameny, vývojem a interpretací civilního práva procesního; zásadami civilního procesu; procesněprávním vztahem; procesními... více