Čtvrteční vdovy – argentinský román

recenze

Čtvrteční vdovy (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Čtvrteční vdovy

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Beta

Uzavřená čtvrť na předměstí Buenos Aires nabízí perfektní život pro zámožné rodiny. Brány nedovolí vstup nepovolaným, je tu spousta zeleně a klidu. Ale ani lidem, kteří mají peníze, se nevyhýbají běžné problémy nebo třeba smrt...

Od autorky jsem četla už knihu Elena to ví, která mi sice poskytla úplně něco jiného, než co jsem čekala, ale naprosto mě nadchla. Na tenhle její nový počin jsem proto byla velmi zvědavá.

Čtvrteční vdoby je poutavý román, který čtenáře přivádí do uzavřené čtvrti, mezi zámožné obyvatele. Tento román je pomalým (nečekejte zběsilou akční jízdu) a místy velmi detailním vyprávěním o osudech několika rodin, u kterých se zprvu může zdát, že jim naprosto nic nechybí.

Musím se přiznat, že jsem opět nadšena a uchvácena autorčiným stylem psaní. Ono se může zdát, že to vyprávění je tuctové, místy možná „o ničem“, ale není to tak. Je to spíš taková psychologická sonda do života několika rodin, kde většina z nich má „služebnou“, u dětí je jasné že budou chodit do „téhle“ exkluzivní školy atp. Autorka do příběhu zapracovala i vážná témata, jako je třeba alkoholismus nebo domácí násilí, jenže právě tady je znát, že se pohybujeme v „jiné sortě“ lidí. Kdo má peníze, má i moc a okolí, které ty problémy sice vidí, prostě dělá, že se nic neděje.

Je mi naprosto jasné, že tahle kniha nebude pro každého. Sama se většinou v dlouhých popisech nevyžívám, a zrovna zde jich je požehnaně (od barevnosti stěn v místnostech, až po druhy květin na záhonech), ale tady to má něco do sebe. Autorka se nejspíš snaží ukázat, že lidé v této skupině mají trochu jiné priority a hodně jim záleží na tom, jak vypadají před sousedy.

Nevím, jestli si tu některou postavu vyloženě oblíbíte, ale jistě vás některé z nich tak trochu rozčílí, stejně tak, pokud vás příběh chytí, rozbouří i emoce. A věřte, že i když se místy může zdát, že vás příběh nemůže ničím překvapit, naprosto parádní konec vás vyvede z omylu.

Kniha Čtvteční vdovy mě nadchla a jsem velmi, opravdu velmi zvědavá, s čím přijde autorka příště.

Čtvrteční vdovy Čtvrteční vdovy Claudia Piñeiro

Altos de la Cascada je soukromá rezidenční čtvrť s opečovávanými zahradami a nekonečnými golfovými trávníky, obehnaná vysokým plotem a střežená ochrankou. Obyvatelé si užívají života privilegovaných a nehodlají na něm nic měnit. J... více

Komentáře (0)