Hlubiny – třetí díl thrillerové série

recenze

Hlubiny (2024) 4.5 z 5 / Kizuizi
Hlubiny

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

V Reykjavíku berou recyklaci vážně, proto dělají i náhodné kontroly odpadu, který není tak úplně správně vyhozen. Při třídění obsahu jednoho z pytlů naleznou něco, co zprvu vypadá jako větev, avšak při důkladnějším prozkoumání zjistí, že je to kost a zřejmě lidská...

Vždycky se tak moc těším na autorčinu novou knihu, že ji neustále odkládám, protože jakmile ji dočtu, opět budu mít přečteno vše, co od ní v češtině vyšlo. Ale nikdy mi to odkládání dlouho nevydrží.

Kniha Hlubiny je třetí díl série Černý led, kdy se čtenář pokaždé „podívá“ na jiné místo na Islandu a jediné, co příběhy spojuje, jsou vyšetřovatelé. Ani tentokrát nechybí dva různé příběhy, napětí, drama a samozřejmě ani mysteriózno, které Yrsa S. umí dokonale.

Dvě dějové linky přivádějí čtenáře do naprosto odlišných míst. První se odehrává na rybářské lodi, kam nastoupila Gunnís jako náhradní kuchařka. Druhý je ve vesničce, kde se řeší nebezpečně se vyhrocující sousedské spory.
I tentokrát mají obě dějové linky lehký časový rozestup a pokud se těšíte hlavně na autorčino mysteriózno, dočkáte se hned ze začátku. Musím však maličkato posmutněle konstatovat, že tentokrát je toho mysteriózna mnohem méně, než třeba u druhého dílu. Také se tento díl odehrává v poměrně poklidném tempu, což ale rozhodně neubírá na dramatičnosti finálního zakončení, které je opět excelentní.

Celou sérii mohu jedině doporučit, i když dle mého se zatím nejvíce povedl díl druhý (Hrob). Tento třetí a první (Není úniku), však zaostávají jen o kousek.

Vím, že to tvrdím pokaždé, ale musím zas – Yrsa S. prostě píše skvěle! Netradiční prostředí Islandu, zajímavé postavy, u vyšetřovatelů i osobní život, který bývá také zapeklitý. Mám moc ráda ten nádech jinakosti, protože co si budem povídat, já bych třeba takovou výpravu rybářskou lodí určitě nepřečkala ve zdraví.

Hlubiny Hlubiny Yrsa Sigurðardóttir

V recyklačním centru v Reykjavíku je nalezena a exhumována kostra, která byla podle všeho pohřbena v zemi mnoho let. Policisté Týr a Karó nejsou k případu přiděleni, ale jsou požádáni, aby pomohli v sousedském sporu, který eskalov... více

Komentáře (0)