Čuníkovy patálie
recenze
Čuníkův supertajný deník (2016) / Ivuska.09Občas není špatné vzít do ruky knihu pro děti. Má to několik nesporných výhod - čtením strávíte jenom chvilku a přesto ji stihnete přečíst celou. Navíc můžete úplně vypnout a jen se nechat unášet příhodami, které jsou určeny dětem. Pokud děti máte, je fajn si alespoň zběžně prolistovat, co jim vlastně dáváte číst. Nebo můžete číst společně - to je potom opravdu příjemně strávený čas.
Už z názvu knihy je jasné, že celá knížka je deníkem jednoho prasátka, kterému všichni říkají Čuník. Ve svém deníku nám vypraví různé patálie, které se mu přihodily během několika dnů. Čuník žije na farmě, která patří Sedlákovi a jeho ženě. Čuníkův nejlepší přítel je Kačer a naopak největšího nepřítele představují zlá kuřata. Čuník je poměrně důvěřivý a tak trochu naivní - domnívá se, že ho má Sedlák ze všech zvířat nejraději. Pravděpodobně má, ale z jiného důvodu, než si čuník myslí. Však mu také přezdívá Pečínko. Ironií osudu je, že Čuník nemá nejmenší tušení, proč mu tak Sedlák říká a co ho vlastně čeká... Podaří se Čuníkovi a Kačerovi přelstít Sedláka a zlá kuřata?
Knížka je napsána poměrně velkými písmeny, obsahuje krátké a srozumitelné věty, což vašim ratolestem umožní, aby si knihu četli sami. A nebo můžou předčítat vám. Co se mi na knize nelíbí je to, že na mě místy působí až příliš hovorově. Mám raději, když jsou jednotlivá slova napsána spisovně (např. protože místo páč) a některé z použitých výrazů bych raději vypustila - i přesto, že jde o vyprávění o životě prasátka.
Velkou předností knihy jsou ilustrace. Nějaký obrázek najdeme snad na každé stránce a moc se mi líbí, jakým stylem jsou obrázky nakresleny - tak jednoduše a přesto vypadají pěkně. Po přečtení knížky nebudete mít vy ani vaše dítko nejmenší problém nakreslit pěkné jednoduché prasátko, ovečku, krávu nebo traktor.
Samotný příběh má pointu. Děti poznají, že platí pořekadlo "Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá." a pochopí, co je to přátelství a jak jsou dobří přátelé v životě důležití - nejen pro ně, ale i pro jedno malé prasátko.
Čuníkův supertajný deník Emer Stamp
Čuník je štěstím bez sebe. Má svého vlastního nejlepšího kamaráda Kačera a je si docela jistý, že ho má farmář ze všech zvířat nejraději. Proč by ho jinak neustále krmil tak dobroučkými pomyjemi a pořád ho poplácával po hřbetě tím... více