Deprese, zrada, smrt

recenze

Byla jsem tu (2016) 4 z 5 / ciniminisek
Byla jsem tu

Hlavní hrdinka Cody začíná vyprávět svůj příběh tím, že dostane zvláštní e-mail od své nejlepší kamarádky Megan. Zpráva plná bolesti a loučení, která nenaznačuje, ale jasně říká, že Meg spáchala sebevraždu. Před Cody teď stojí nejzásadnější otázka jejího života, proč její druhá polovička udělala něco takového, aniž by o svých problémech komukoli řekla?



Známá autorka Gayle Formanová je celosvětově proslavena svými příběhy mířící na srdce čtenáře a jiné to není ani v případě knihy Byla jsem tu. K sepsání tématu o bolestné duši, která se rozhodne své trápení ukončit, autorku inspiroval pravdivý příběh, ke kterému se ve svém životě dostala.

Musím říct, že si člověk vždycky myslel, že sebevrazi jako takový, mají zkrátka trápení a skoncují s ním podle svého. Jen tak, dobrovolně a přesně v tu chvíli, ve které se k tomuto činu rozhodnou. Ovšem do detailu sepsaný příběh mě vyvedl z omylu. Cody postupně odkrývá každičký sebemenší krok před onou situací a sestavuje tak perfektně promyšlený plán její již mrtvé kamarádky, nad kterým zůstává rozum stát.

Ději nechybí ani romantická linie, která ovšem zůstává lehce v pozadí a neruší tak dojem pochmurného tématu. Avšak musím podotknout, že samotná hlavní hrdinka často jednala a především přemýšlela v hádankách, což mě lehce rušilo. Seč svižně a jednoduše sepsaný text, ovšem odpočinkový rozhodně není a to nejen díky námětu deprese, smrti a zrady.

Suma sumárum úplný vrchol tato kniha není, nicméně hodnotím velmi kladně a jistě se na zbylé počiny této autorky více zaměřím.


Byla jsem tu Byla jsem tu Gayle Forman

Cody a Meg spolu vyrůstaly téměř jako sestry. Byly nejlepší kamarádky, věděly o sobě všechno… nebo si to Cody alespoň myslela. Megan je totiž mrtvá. Spáchala sebevraždu. Zdrcené Cody zůstane jen hluboký smutek a plno nezodpověze... více


Komentáře (0)

Přidat komentář