DOBROU NOC Z PAŘÍŽE

recenze

Dobrou noc z Paříže (2024) 4 z 5 / Knižní střípky
Dobrou noc z Paříže

113/2024
DOBROU NOC Z PAŘÍŽE
JANE HEALEY
Nakl. IKAR
Rok vydání 2024
448 stran
4*/5

Drue Leyton byla v 30. letech minulého století hollywoodská herečka. Pak se vdala za Francouze Jacquese Tartiera a odstěhovali se do Paříže. Štěstí však mladým manželům moc dlouho nevydrží, začíná druhá světová válka, Jacques odchází sloužit jako spojka britské armády do Bretaně a Drue zůstává sama. Díky tomu, že byla v Americe velice oblíbenou herečkou, dostává nabídku, aby se zapojila do rozhlasového vysílání, které má z Paříže vyburcovat lidi za oceánem k tomu, aby Evropě pomohli... Aniž by to na začátku tušila, tato vlastenecká pomoc ji natolik pohltí, že se jí od základu změní život. Bude dokonce čelit výhružkám ze strany nacistů. Nakonec se zapojí do francouzského odboje a bude pomáhat sestřeleným pilotům uniknout ze země.

Bylo velice zajímavé sledovat proměnu hollywoodské herečky ve statečnou ženu, která byla mnohdy sama v ohrožení života, ale nezalekla se a pomáhala dále. A pozor, nejedná se o smyšlenou postavu, Drue a spoustu dalších postav z této knihy bylo skutečných.

Válečné dění zde budeme pozorovat z pohledu obyčejných lidí, nenacházíme se uprostřed válečné vřavy, nicméně i tak se nám dostane velice zajímavého a napínavého příběhu. Zpočátku možná trošku pomalejší tempo, které chce chvíli trpělivosti, se posléze změnilo v napínavý příběh.

Při čtení této knihy jsem si zase připomněla, kolik obyčejných lidí, kteří neměli žádné zastání, riskovali a zapojili se do protiválečného hnutí. Nemuseli, mohli tiše v koutku sedět a čekat na konec války, ale svědomí jim nedalo se nezapojit. Rovněž i oni jsou obrovskými hrdiny, nezapomínejme na ně.

Pokud máte rádi podobný typ příběhu, myslím si, že budete velice spokojeni, i já byla. (ČERVENEC 2024)


Dobrou noc z Paříže Dobrou noc z Paříže Jane Healey

Paříž, 1939. Hollywoodská herečka Drue Leytonová je šťastně vdaná za Francouze Jacquese Tartiera. Když však jejího muže vyšlou do Bretaně coby spojku britské armády, ocitá se mladá žena opuštěná a ztrápená v cizím městě. Na svou s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář