Dravé zvěři napospas.

recenze

Dravé zvěři napospas (2024) 3.5 z 5 / bajub
Dravé zvěři napospas

Poslední dobou se kolem mě hromadilo tolik nadšených reakcí na detektivky Jany Jašové, až jsem si domů pořídila Krutý měsíc s tím, že jednou si ho přečtu. Jo, myslím, že tenhle plán "jednou" známe všichni. Mezitím mi však dorazila nabídka reading copy k její nejnovější knížce Dravé zvěři napospas v rámci spolupráce s @albatrosmedia, a kdo já jsem, abych tohle odmítla?

Představte si následující situaci - je vám třicet osm, rozpadne se vám manželství, změníte práci, bydlení, zkrátka opustíte svůj dosavadní život a zjistíte, že vám toho vlastně moc nezůstalo, vyjma výrazně mladší sestry a velmi ambiciózních prarodičů, pro něž jste tak trochu (čti hodně) nepovedeným potomkem. K tomu si ještě přičtěte dyslexii, poměrně nízké sebevědomí a exmanžela, který s hrdostí postuje těhotenství nové partnerky (zatímco vám se s ním nepodařilo otěhotnět nikdy). Jo, Zuzana, hlavní hrdinka novinky Jany Jašové, dostala pěkně naloženo.

Rozhodne se proto najít nového partnera. Na Tinderu. Na tom by v dnešní době nebylo nic zvláštního, jenže to vypadá, že některý z odmítnutých mužů neunesl své zklamání, a na Zuzanu se nalepil stín, který jí píše desítky vulgárních zpráv. A vypadá to, že stín nezůstane jen u zpráv.

Takhle, čekala jsem detektivku. Jaké pak bylo moje překvapení, když jsem během čtení zjistila, že je to spíš (psycho)thriller! Nevadí, víte, že já po tomto žánru občas ráda sáhnu, obzvlášť teď na podzim. A že se Jana Jašová v konkurenci zahraničních autorů vůbec neztratí!

Celou knihou se vine plíživý, tísnivý pocit strachu, který se pomalu stupňuje s tím, jak si hlavní hrdinka uvědomuje, že její stalker není žádný hodný strejda, který si jen krátí volné chvíle tím, že píše nepříjemné zprávy svým vyvoleným. Sledujeme, jak se všechny ty zprávy, z nichž je patrné, že Zuzanu dennodenně někdo pronásleduje, podepisují na její psychice, jak pomalu mění své chování, promýšlí dopředu trasu domů.

Dravé zvěři napospas je (psycho)thriller, nechybí mu tedy čtivost, napětí, kdo za tím vším stojí vás zřejmě napadne, ale autorka si s vámi trochu pohraje, aby vás zmátla. Upřímně, točilo mě počínání Zuzany - ne, nezavolám policii, půjdu do temného lesa psychopotavi naprosti sama.
Ale to už k tomuto žánru zkrátka patří tak, jako určitá překombinovanost v závěru.

Dravé zvěři napospas Dravé zvěři napospas Jana Jašová

Osmatřicetiletá Zuzana si po krachu dlouholetého vztahu založí profil na Tinderu, brzy ale začne litovat. Zdá se totiž, že některý z odmítnutých mužů neunesl své zklamání. Desítky vulgárních zpráv naznačují, že ji kdosi neustále s... více

Komentáře (0)