Druhá kniha Scarlett Wilkové

recenze

Ty chladné oči (2023) 5 z 5 / ELIKALLY
Ty chladné oči

Stejně jako při první knize autorky je znát, že se pohybuje a pracuje v prostředí zajímavými příběhy se jen hemžícím. Projekt paměť národa přesně takovým prostředím je.
Pokud se Vás to přímo netýká, předpokládám, že ani vy jste neměli velké znalosti o historii části českých bojovníků v druhé světové válce tentokrát ovšem na straně wehrmachtu. Tématu českého odboje kupříkladu cvičeného v Anglii už se prostor věnoval, ovšem tato část našich dějin až tak v podvědomí lidí není.
Příběh začíná naším seznámením s velmi zvláštní krásou oplývající dívkou Neonilou v jejím rodném Rusku v oblasti Smolenska. Neonila je nejen uhrančivě krásná svým ponuře chladným způsobem, modrýma očima a blonďatými vlasy, ale také až umanutým způsobem smýšlení. Rusko je ve válce, je potřeba aby mládež narukovala a ona ve světle těchto událostí hledá nejúčinnější způsob jak od sebe tuto hrozbu odvrátit.
Svatba a těhotenství se jí jeví jako nejlepší řešení. A skutečně jí i jejího muže od prvotního nebezpečí ochrání.
Za této pohnuté doby je ale jasné, že nic netrvá věčně. Kniha nás postupně vtahuje do putování s dívkou, jejíž osud se klikatou cestou přes německý lazaret s cizím dítětem v náručí vine postupně až do jejího nového domova v Podbeskydí, kam doputuje za bývalým českým bojovníkem wehrmachtu Emilem, který by na tuto část svého života nejraději zapomněl.
Sledujeme jak se jejich osud spojí a společně vychovají nejen dítě, jehož nejsou rodiči ale také vnučku, ke které oba velmi přilnou.
Temná historie je však oba neustále svírá a ani směr, kterým se Československo ubírá ji cestu životem neusnadňuje.
Můj osobní vztah k hlavní hrdince se od původních sympatií a snaze porozumět její motivaci přežít v nelehké době a mít s ní soucit postupně vyvíjel. V závěru vyprávění si člověk stále více uvědomuje, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly a snaha vždy se přizpůsobit situaci může napáchat největší škody.
Scarlett Wilková má svůj svérázný rukopis a dar Vás do svých knížek vtáhnout způsobem, který Vás nutí nejen knihu číst se zatajeným dechem, ale také ověřovat historická data i po dočtení. Jsou to momenty české historie, které rozhodně zaslouží širší povědomí.

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Kd... více

Komentáře (1)

medlovice
26.03.2023

Jestli bude tak dobrá jak Až uvidíš moře, tak se máme na co těšit . Spisovatelka opravdu dokáže vtáhnout do děje.