Důkaz, že ženy nemají právo mít zájem o obor "věda" ? či nikoliv? Byly ženy méně vzdělané než muží?

recenze

Svědkyně zítřka (2015) 5 z 5 / Alpasstyle
Svědkyně zítřka

Možná někoho překvapím, možná, že vůbec ne.

Nejprve musím podotknout, že obdivuji autora Mike Ashleyeho, který seskupil sci-fi příběhy psané ženami dohromady a udělal z nich jednu knihu. Je to pozoruhodný nápad, se kterým jsem se doposud nesetkala od žádného autora. Myslím si, že ho to stálo velké úsilí, a proto mu dávám 5 hvězdiček jen za to.

Ačkoliv úsilí dá většinou do své knihy každý autor přesto je důležité, jak nás zaujme obsah knihy (samozřejmě).

A tak jsem knihu četla a četla, bavila mě. Spisovatelky téže doby, kdy nebyly uznávány tolik jako muži ve vědecké sféře, měly, dle mého názoru velké vzdělání. Povídek je 14, z nichž je každá originální a něčím poutavá, a tudíž mi dokazují, že ženy neměly být podceňovány. Ze čtení povídek vycházím s osobním názorem, že nebyly o nic méně vzdělanější než muži. Každopádně, když se v životě o něco zajímáme, nikdo by nám v našem vzdělání bránit neměl, je to tak?

Příběhy jsou strašidelné. Autor je seřadil dle roků, jak na sebe navazují (kromě první povídky a poslední). Můžete si všimnout i pokroků, které se za ta léta měnily.

Příběhy nejsou složité na čtení ani dlouhé, hodí se na čtení při kávě.
Doporučuji ji Všem těm, koho téma zaujalo nebo rádi čtou sci-fi příběhy.

Svědkyně zítřka Svědkyně zítřka Mike Ashley

Obecně se soudí, že science fiction byla, přinejmenším do počátku sedmdesátých let 20. století, především doménou mužů. Významný příspěvek ženských autorek by však neměl být podceňován – koneckonců Frankensteina, jenž je obecně po... více

Komentáře (0)