Důležitý není konec, ale cesta.

recenze

Isla a šťastné konce (2015) / Marky48
Isla a šťastné konce

Isla je zamilovaná do Joshe. A nejen zamilovaná, ona je skutečně zamilovaná! K zbláznění... Kdo by si také nezamiloval introvertního kreslíře s talentem na rozdávání? A kdo by se neztrapnil pokaždé, když ho vidí? Isle se rozhodně daří oboje, dokud se ti dva jednoho dne nepotkají na Manhattanu a najednou to vypadá, že Josh o ní ví víc, než že jen existuje. Může ale začínající vztah mezi nimi přežít všechno, co je čeká ve škole a potom?

Ano, konečně jsem to s poslední recenzí, ve které budu opěvovat Stephanie Perkins, pak už budete mít bohužel pokoj... Už určitě všichni víte, co napíšu. Ano, moje oblíbená věta patří i sem: Od Stephanie Perkins bych četla i nákupní seznam. Tahle autorka patří mezi mistry v psaní a z obyčejného romantického příběhu dokáže vykouzlit zázrak. Všechno, co by se vám mohlo zdát tuctové, se promění v úžasné a možná (ačkoliv byste to nečekali) dokonce i napínavé čtení.

Stephanie Perkins nám v této knize představuje třetí příběh z volné série Polibku pro Annu. Tentokrát se zaměřila na Islu a Joshe, kteří se už oba mihli jako vedlejší postavy v první knize této autorky. Trochu lituji, že jsem si před čtením Isly nedala re-reding Anny, protože bych si pak vzpomněla na hlavní postavy o trochu víc... Každopádně se nemusíte bát, že Anně, Étiennovi, Lola a Cricketovi už odzvonilo. V poslední knížce je potkáme, a to dokonce všechny spolu, a čeká nás nemalé překvapení. Už jen za tenhle návrat bych dala Stephanie pět hvězdiček!

Jak už jsem se jednou zmínila, podařilo se Stephanie Perkins ze středoškolského románku vytvořit něco mnohem víc. Možná odhadnete, jak to všechno skončí, ale jsem si naprosto jistá, že vás cesta k cíli nejednou překvapí a vy budete tajit dech, co se bude dál dít. U knížek od Stephanie Perkins totiž není důležitý konec, ale to, jak se k němu dojde. Důležitá je cesta.

O romantice samotné snad ani psát nemusím - je jasné, že roztomilejší knížku budete těžko hledat. U čtení jsem se culila, smála, hihňala a vzdychala - ani se mi už nedostává slov na to, abych vyjádřila své pocity, takže jen opakuji, že je to zkrátka roztomilé. Tentokrát se na tom ale nepřičinila jen autorka, ale také sama Isla, která je nejromantičtější a nejstydlivější romantička pod sluncem.

Tím se konečně dostáváme k postavám. Anna, Lola i Isla si najdou čtenářky, které se v nich vidí. Já jsem v každé z nich našla něco, co mě charakterizuje, ale Isla je mi z těch tří zdaleka nejpodobnější. Tahle hlavní hrdinka mě vystihovala tolik, jako snad žádná předešlá. Dokonce bych si troufla tvrdit, že i více než Cath z Fangirl, a to už je co říct! Isla je romantická, stydlivá a tak trochu snílek... A zároveň má velmi podobný způsob myšlení jako já.

Josh mi vždycky tak sympatický nebyl. Jednou jsem ho měla ráda a jednou ne - podle toho,co zrovna provedl. Nakonec jsem se přece jen smířila s tím, že k Isle se zkrátka hodí a basta, ale já bych se asi přes jeho náladovost nepřenesla. Na druhou stranu kdo by nechtěl mít za kluka takového umělce?

Sečteno a podtrženo: pokud jste ještě nečetli Annu ani Lolu, bežte si je přečíst. A pokud jste je četli, ale Islu ne, běžte si ji taky přečíst. Protože takhle krásný romantický příběh s autentickými postavami a kouzelnou atmosférou hned tří měst (New Yorku, Paříže a Barcelony) si zkrátka nemůžete nechat ujít! A pamatujte, že není důležité, že uhodnete, jak to skončí, důležitá je cesta k cíli!

Celkové hodnocení: 5/5

Isla a šťastné konce Isla a šťastné konce Stephanie Perkins

Může vydržet láska z města, které nikdy nespí? Isla je beznadějná romantička. Během prvního roku studia na americké škole v Paříži se zakoukala do introvertního kreslíře Joshe. Poté, co se v létě potkají na Manhattanu, to vypad... více

Komentáře (0)