Dům na Riviéře

Dostal se mi do rukou opět krásný příběh, založený na skutečných událostech. Tentokrát se jedná o příběh, který se odehrává ve dvou časových linií, které mají hodně společného a jedna bez druhé by nemohly být.

První časová linie je z období druhé světové války, konkrétně v době 1939, kdy byla Paříž okupována nacisty. Zde se setkáváme s hlavní dvojicí Éliane a Xaviérem.
Jedná se o válku zase jinak. Autorka zde popsala, jak byli někteří lidé úplně pohlceni uměním a byli ochotni za něj riskovat i svůj život.
Tito dva, ještě včetně Rose zde pro Němce katalogizovali umělecká díla, která byla zabavena židům. Někde mezi nimi je zrádce a nejde to podle plánu.
Vzniká zde taky jedna romantická linka.

Druhá dějová linka je současnost, rok 2015. Zde Remy s kterou si osud ošklivě zahrál, protože zažila opravdu velikou tragédii, odlétá z NY do Paříže, do domu na Riviéře, který zdědila za záhadných okolností. Zde se seznamuje s Adamem a chce se dostat zpátky do života. Co má tato doba společného s minulostí?

Krásný, smutný příběh. Obě dějové linky mají společné hlavně velice silné a odvážné ženy. Život se s nimi nepáral. Velmi propracované, jak minulost, tak emoce, tak postavy. Bylo vidět, že autorka si opravdu dala záležet a opravdu se zajímala do hloubky o tom co píše. Je to opravdu uvěřitelný příběh.

První linka byla ze začátku celkem zdlouhavá, ale nakonec to nabralo slušný spád. Druhá linka mě bavila o chlup víc, byla za mě více emotivní, protože se zde autorka soustředí hlavně na vývoj její postavy z prošlé tragédie a zařadit se zpět do života totiž není úplně snadné. Závěr knihy mě dostal a obrečela jsem ho.

Kniha je rozdělena celkem do 13 částí a 40 kapitol.

Na závěr knihy jsou poznámky autorky, kde se dozvíme co je fikce a co je skutečné, taky dalších pár informací o minulosti.

Dům na Riviéře Dům na Riviéře Natasha Lester

Paříž, 1939: Nacisté si myslí, že Éliane nerozumí německy. Domnívají se, že pro ně pouze katalogizuje umělecká díla a netuší, že kradou národní poklady do svých soukromých sbírek. Jenže to se mýlí. Dívka pečlivě dešifruje jejich p... více

Komentáře (2)

renulka16
29.08.2022

@kopeceli
Tak to mě opravdu moc těší, že vás moje recenze nakopla k tomu si knihu přečíst! Díky!

kopeceli
28.08.2022

Četla jsem předchozí romány autorky, tento mám také už doma a tuze se těším. Recenze mne nakopla, abych to už neodkládala.