Dům u ústí řeky

recenze

Dům u ústí řeky (2016) / CallidusMX
Dům u ústí řeky

Zajímalo vás někdy, jestli je to, co víme o naší minulosti, pravdivé? Jestli se něco stalo opravdu tak, jak se o tom píše v dějepisných učebnicích? To se asi my, obyčejní obyvatelé planety Země nikdy nedozvíme. Ale existují lidi, kteří luštění záhad a mezer v minulosti vybrali jako svoje povolání a právě k jejich skupině patří první hlavní hrdinka této knihy, kterou jsem se v době dalšího výbuchu potterománie rozhodla vám přiblížit.

Iris je živou milovnicí historie, zejména dějin drsné krajiny Suffolku, kam ji jako dítě vozil její strýc Marcus. V době odehrávání našeho příběhu přijíždí Iris už jako dospělá do tohoto místa, aby řídila archeologické vykopávky, které by mohly mít dle jejího mínění nemalý vklad do historie staré Británie. Její optimismus však brzy zaniká pod problémy v manželství, neochotou jejích kolegů spolupracovat a mrazivou deštivou atmosférou samotného Suffolku. Avšak Iris touto jedinečnou šancí neopovrhuje a pokračuje ve vykopávkách. Kuráž ji dodávají záhady, které se točí kolem tajuplného domu Hengist Hall, divného chlápka Caleba a bývalého vedoucího vykopávek Dr. Ashmorea, který z neznámých důvodu vykopávky opustil.

Zatímco Iris pátrá po odpovědích na tyto nerozluštěná tajemství, kniha nás seznamuje s příběhem dávné minulosti, který pojednává o těžkém životě druhé hlavní hrdinky Fábie.

Fábie je dcerou bohatého a ctižádostivého muže, kterého nezajímá nic, než se dostat do vyšších vrstev mezi šlechtice a aristokraty, a zamlklé lhostejné ženy, která nenávidí svého muže a veškerou svoji péči věnuje nádherné sestřičce Fábie. Jediný blízký člověk je její nevlastní bratr Leonardo, na kterém si její otec rád vyměšuje svůj vztek. V nepřátelském chladném domě Hengist Hall si byli jedinou oporou a později přátelství mezi bezvýznamným otrhancem, kterého připlavila řeka, a drobnou a neviditelnou dívkou přerostlo v hlubokou lásku se spoustou problémů a komplikací.

Tato kniha si určitě zaslouží pozornost svým neobvyklým prolínáním dvou různých příběhů, jež spojuje Hengist Hall a odhodlanost hlavních hrdinek.Autorka se velice pečlivě věnovala budování hrdinů. Snad každý, byť i ten nejnepatrnější hrdina, co se v příběhu objevuje jen párkrát, má svůj vlastní příběh. V této knize také nemalou roli hraje náhoda, někdy šťastná, někdy zas ne. Ale jak říkali staří mudrci, jen náhoda dokáže napsat příběh života. Zajímavá určitě byla i zápletka, kterou autorka svým specifickým psaním udělala skoro nepředvídatelnou.

Knihu rozhodně doporučuji a to nejen milovníkům nestandartních románů, ale i těm, co mají v oblibě tajemství a záhady. Kniha mi nádherně zkreslila tento podzim a poskytla mi alespoň nějaké rozptylení od všeobecného potterovského šílenství.

Dům u ústí řeky Dům u ústí řeky Victoria Jones

Tajuplná mohyla, opuštěná ruina a skryté rodinné tajemství. Iris dlouho čekala, že se bude moci osvědčit jako archeoložka, až konečně dostala příležitost. Má dohlížet na odkrývání anglosaské mohyly. Drsná krajina Suffolku ji fasc... více

Komentáře (0)