Dva domy, stejné, a přesto jiné
recenze
Gallant (2022) / Peťula96POZOR, anotace může obsahovat spoiler.
ANOTACE:
Olivie v životě nepoznala moc štěstí. Je jí šestnáct let, své rodiče nezná, celý svůj život žije v dívčí škole, kde nemá žádné kamarádky. Kromě rodiny a přátel jí chybí také hlas, co jí ale rozhodně nechybí je kuráž. Nikdy to nebyla dívka, která by se čehokoliv bála, ani přízraků (duchů), které vidí. Má velké sny a věří, že jednou v životě svou rodinu opět potká a bude šťastná. Jediné, co jí po nich zůstalo, je malý zelený deník se zlatým G, matčin deník, který zná již celý nazpaměť, přesto si jej neustále čte a snaží se více pochopit to, jak její matka přemýšlela. Z deníku pozná, že její otec zemřel ještě před tím, než se narodila a matka na tom nebyla psychicky dobře, dokonce blouznila. Přesto je deník to nejcennější, co ve svém životě má.
Jednoho dne dostane dopis, který jí poslal její strýc Arthur. Píše v něm, že ji již dlouho hledá a byl by moc rád, kdyby se přestěhovala do jejich rodinného sídla, které se jmenuje Gallant. Tohle místo ale Olivie zná z matčina deníku, psala v něm, že pokud se přiblíží ke Gallantu, tak nebude v bezpečí. Přesto se tam vydá, přeci jen její matka blouznila, a také neměla moc na výběr, neboť se jí ve škole rádi zbavili. Když ale dojede na místo, tak zjistí, že je její strýc již přes rok mrtvý a jediný, kdo v domě žije, je její bratranec Matthew a dva sloužící Hannah a Edgar. Matthew jí ale řekne, že jeho otec ten dopis rozhodně nepsal a dá jí jasně najevo, že pro ni na Gallantu není místo.
Ona se ale svého nového domova nehodlá jen tak lehce vzdát a za pomocí Hannah se jí povede získat více času a zůstat. Čím déle je ale na Gallantu, tím více poznává nejenom všechny tři obyvatele domu, ale také temné tajemství a prokletí jejich rodiny. Přesto ale zůstane a začne s prokletím bojovat, a to i za tu nejvyšší cenu, kterou je smrt.
NÁZOR:
Gallant je moje první setkání s touto autorkou a musím říct, že jsem mile překvapena. Vůbec jsem netušila, co mám od této knihy očekávat a trochu jsem se toho dokonce bála. Mé obavy ale byly naprosto zbytečné. Autorčin styl psaní mi vážně sedl. Příběh mě zaujal hned od první kapitoly, byl neuvěřitelně čtivý, napínavý a nikde nevázl. Zápletka je opravdu skvěle vymyšlená, zvraty jsou prakticky nepředvídatelné. Svět (nebo spíše světy), ve kterém se děj odehrává, není sice tolik originální, ale za to je opravdu propracovaný.
Co se týče postav, tak tu najdeme skvělého záporáka se svým temným světem. Olivie je neskutečně odvážná a dokáže si jít za tím, co chce, ať to stojí, co to stojí. Přestože moc lásky v životě nepoznala, tak má obrovské srdce. Matthew se může zpočátku zdát jako bručoun, ale jeho chování má důvod, který, když pochopíte, tak si jej opravdu oblíbíte. Pro rodinu by udělal opravdu všechno. Hannah a Edgar, sloužící na Gallantu, jsou neskutečně roztomilý starší pár. Oba mají také velké srdce a přestože znají Olivii jen chvilku, tak i jim na ní opravdu záleží. Olivie a Matthew si v průběhu děje projdou velkým vývojem a vyvíjet se bude i jejich vzájemný vztah.
Konec není jednoznačně dobrý, ani špatný. Z osudů postav, které se nám na konci odhalí, jsem se cítila frustrovaně a naprosto mě zdrtily. Přesto jsem za takové zakončení ráda, protože se k příběhu perfektně hodí. Třešničkou na dortu je to dokonalé grafické zpracování a ořízka. Tahle kniha bude ozdobou každé knihovny, a to nejen svým vzhledem, ale i kvalitním obsahem.
Za poskytnutí této knihy k recenzi děkuji #Booklabu. Jsem moc ráda, že jsem dostala šanci si tuto knihu přečíst.
Gallant V. E. Schwab (p)
Šestnáctiletá Olivia Priorová postrádá tři věci: matku, otce a hlas. Jedinými společníky jsou jí přízraky, které vídá kolem sebe, a matčin deník zachycující matčinu rozbouřenou duši. Pak ale dostane dopis od strýce, kterého nikdy... více