Artemis Fowl je dvanáctiletý kluk, ale zároveň je to také geniální padouch. Jeho otec zmizel, kvůli čemuž jeho matka není sama sebou a jejich rodinné jmění značně snížilo. Má ale geniální plán, jak bohatství své rodiny obnovit.
Každý zná legendy o skřítcích, leprikonech a hrncích zlata na konci duhy. Ale Artemis ví, že doopravdy existují. Teď už jen potřebuje přijít na to, jak je vylákat a přesvědčit, aby mu vydali své bohatství.
Stejně jako většina příběhů určených mladším čtenářům je i tento napsaný v er-formě. Velkou část v knize zabírá příběh, který se odehrává kolem hlavních hrdinů, ale ke slovu se dostanou i některé vedlejší postavy. Autor tak dává možnost vyniknout i jiným linkám příběhu, než těm hlavním.
Kniha je docela čtivá, ale některé delší popisy v kombinaci právě s er-formou způsobily, že jsem se trochu nudila. Stalo se to však jen u několika částí a to především hned na začátku. Po té už se autor věnoval spíše aktuálnímu dění, takže popisy byly kratší a přibyly dialogy. Pak už se kniha četla skoro sama.
V dnešní době se knihy jen hemží nadpřirozenými bytostmi, ale málokterý příběh využívá prvky z irské mytologie a padoucha, který ještě ani nevychodil základní školu. Už tento námět je velmi originální a moc se mi i líbí propojení magie a techniky, které kniha nabízí. Artemis Fowl sice není jediná kniha, ve které se toto spojení objevuje, ale je jednou z mála.
Kromě nápadu se mi líbí i propracování celého příběhu. Autor všechno skvěle promyslel a popsal. Jediné, co mi v příběhu chybělo, byly trochu výraznější prvky irské mytologie. Eoin Colfer se jí sice nedrží v tradičním slova smyslu, ale nějaké společné prvky mezi jeho mytickými bytostmi a těmi prapůvodními přeci jen jsou. Jelikož je to opravdu velká součást příběhu, tak bych tam nějaký ten mytický základ uvítala. Kniha by pak byla ještě zajímavější.
S postavami si autor pohrál docela dobře. Vymyslel zajímavé bytosti a skvěle vystihl, čím se odlišují od ostatních. Dobře popsal i veškeré lidské postavy. Ale i když jsem neměla problém postavy od sebe odlišit a udělat si přehled o jejich základních povahových rysech, chyběla mi u nich hloubka. Autor je popsal jen povrchově, pro účel tohoto příběhu. Málokdy odhalil něco z jejich minulosti nebo se věnoval vlastnostem skrytým pod povrchem.
Moc jsem netušila, co od příběhu čekat, ale příjemně mě překvapil. Jedná se o ten typ knihy, která je prioritně určena dětem, ale rozhodně zaujme i mnoho dospělých. I když mě lehce zklamalo, že autor některé věci nerozvedl a některé části knihy byly usínací, tak se mi kniha moc líbila. Ale vzhledem k tomu, že je to teprve začátek, věřím, že v dalších dílech se rozvine děj a postavy i z jiných stránek.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Albatros.
Artemis Fowl Eoin Colfer
Kniha byla oceněná prestižní literární cenou za dětskou knihu NIBBIES. Colferův Artemis Fowl zazářil podobně jako Harry Potter J. K. Rowlingové, na rozdíl od něj si však v čarovném světě pohádek počíná jako padouch. Artemis Fowl, ... více