Dvůr trnů a růží aneb romantická fantasy,která pohnula světem teenagerů i dospělých

recenze

Dvůr trnů a růží (2016) 3 z 5 / KočkomilkaJana
Dvůr trnů a růží

Kdo by neznal Humbookteam a jejich cosplaye na světové knižní trháky pro mladé. Díky nim jsem čekala od Maasové něco maličko jiného, než jsem v prvním Dvoře dostala. Nejsem z knihy zklamaná, retelling Krásky a zvířete se mi moc líbil. Jenže jsem hledala onoho věhlasného Rhysandra a dostala jsem zvíře Tamlina…

Kdo knihu, či spíše celou sérii, četl, bude nejspíše nad mými slovy kroutit hlavou jako moje kamarádka. Ta říká, že celé to pochopím až ve dvojce Dvorů, která je prý ještě lepší. Pokud bych brala Dvůr trnů a růží jako standalone story, byla bych nadšená. Jak změnami základních známých prvků zmíněné Disneyovky, tak závěrem, kdy se objevil vztahový trojúhelník.

Je jednoduché propadnout kouzlu příběhu, který začne být zajímavý až po pár stránkách. Bylo snadné zamilovat si důležité postavy, které ovlivňují život hubené chudé dívky žijící v chatrči se dvěma sestrami a chromým otcem. Ráda jsem se nechala uhranout krásou světa víl, kam Feyre odešla, neboť se provinila zabitím jiné víly na lidském území. Bavilo mne sledovat, jak se vyvíjí vztah mezi vladařem Jarního dvoru a dívkou, která neumí číst. To mne obzvláště pobavilo, neboť všichni známe Belle a její lásku ke knihám.

Dojalo mne, když Tamlin začal řešit situaci jinak, než bych sama čekala. I to, jak se pak choval či držel, když došlo na lámání chleba. Pokud bych neznala cosplaye a neviděla všude, jak holky milují Rhysandra, vůbec bych jeho postavu v příběhu, jeho angažovanost v “boji, nechápala. Možná bych se zlobila, proč jej Maasová do pohádky zapletla a působila jím jako hybnou silou, která tam neměla co dělat.

Upřímně si nejsem jistá, zda chci vůbec další díly číst. Dostala jsem dokonalé hrdiny, objevili se antihrdinové, zlo dostalo na frak. Krapet nezáživného sexu se dalo snést, přitažlivost a oťukávání však bylo (ostatně jako vždy) lepší. Prostředí bylo popsáno dostatečně na to, abych si vytvořila vlastní představy, protože krom moře hvězd mi nic extra neutvělo v paměti. Dvůr trnů a růží stojí na postavách, které vykazují jakousi plasticitu a mají potenciál pro růst či dělání nepořádku v autorčiných představách, ale že bych z nich šílela se říci nedá. A proč? Protože všichni od počátku víme, že Feyre na konci série čeká jiný osud, než jaký by jí většina čtenářek, neznalých pokračování, přála.

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Úžasný a mrazivý příběh na motivy Krásky a Zvířete od autorky série Skleněný trůn. Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, zaútočí na ni podivný tvor. Odvleče ji do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem.... více

Komentáře (0)