DŽINOVÉ

recenze

Džinové (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Džinové

157/2024
DŽINOVÉ
FATMA AYDEMIR
Nakl. HOST
Rok vydání 2024
328 stran

Hüseyinovi se konečně splnil sen, pro svou rodinu koupil byt v Istanbulu a čeká, že konečně budou žít všichni pohromadě. Celý život dřel, odříkal si, chtěl, aby se jeho děti měly lépe než on. Bohužel člověk si může naplánovat cokoliv, ale pak zasáhne osud a je vše jinak.

Na osud této rodiny nahlížíme pohledy všech šesti jejích členů. Otce, matky a čtyř dětí – dvou dcer a dvou synů. Otec příběh otvírá, matka uzavírá.

Bylo to velmi bolestné čtení. Řešila se zde spousta závažných témat. Přistěhovalectví, osud menšin v cizí zemi, domluvené sňatky, nahlédneme na život v Turecku, ale také v Německu. Jak to funguje v tureckých rodinách? I to se dozvíme. Naťukneme i téma homosexuality. Na jedné obyčejné rodině vidíme, jak může být život složitý a bolavý. Někdy se prostě můžete snažit sebevíc a dobré to nebude. Také si můžete myslet, že děláte to nejlepší pro toho druhého, ale ten druhý to vidí úplně jinak.

DŽINOVÉ byli dokonalí. Skvěle napsáni a skvěle přeloženi naší Viktorií Hanišovou.

Džinové byli takovou 13. komnatou jedné rodiny. Nejvíce mě oslovily a zasáhly příběhy tří žen, dvou dcer a matky. Tolik bolesti, tolik nedorozumění, tolik předsudků...

Musí být strašné žít někde, kde nikoho nezajímáte, i když se snažíte sebevíc to jde, pořád jste přistěhovalec...

Opět další zářijová kniha, která mě hodně bolela, ale nešlo přestat ji číst.
(ZÁŘÍ 2024)


Džinové Džinové Fatma Aydemir

Působivý rodinný román o lidech, kteří nedokážou žít v přítomnosti, protože neznají svou minulost Hüseyin pracoval třicet let v Německu a konečně si může splnit svůj sen — koupit si byt v Istanbulu. Jenže ještě téhož dne, kdy ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář