Emoční poruchy v dětství a dospívání: Nádherný vhled do psychologické praxe

recenze

Emoční poruchy v dětství a dospívání (2020) 5 z 5 / VasnivaCtenarka
Emoční poruchy v dětství a dospívání

MUDr. Peter Pöthe, český psychiatr, psycholog a psychoterapeut zabývající se dětskou duší, je ve světě psychologie velmi známou osobností. Jsem tedy nesmírně potěšená, že jsem mohla díky spolupráci s nakladatelstvím Grada, nahlédnout do terapeutické práce tohoto člověka a odkrýt tak zákoutí psychoanalytického přístupu k dětem a dospívajícím.

Emoční poruchy v dětství a dospívání je odborná knížka, která zaujme jistě všechny, kteří se zajímají o práci s dětmi – zejména však psychology, psychoterapeuty a psychiatry. Ale ne jen pro ně je kniha vhodná! Ocení ji také rodiče, kteří si všímají, že jejich děti či dospívající trpí emočními problémy a také by si knihu měli přečíst pedagogové.

Autor nám předkládá hned několik dětských příběhů – kazuistik. V každé kazuistice nejprve popíše, s čím za ním malý pacient přichází a jaké má potíže. Častokrát autor poukazuje také na rodinné či školní klima. Následuje vysvětlení samotné práce s dítětem z pohledu psychoanalytického přístupu a vysvětlení, co se v dítěti samotném odehrává a jak s ním vhodně pracovat. Dotýká se opravdu různých emočních potíží dětí v různém věku – od traumatu, přes separaci, agresivitu až po týrání, delikvenci apod. Opravdu má kniha takto široký záběr – proto bylo radostí jí číst.

Velmi příjemným překvapením je také přepis rozhovorů, které pán doktor s dětmi vedl. Tam můžeme spatřovat řadu terapeutických způsobů komunikace, které nás, začínající psychology, určitě potěší.

Když pominu fakt, že kniha je poučná sama o sobě, tak osobně shledávám velmi pozitivně právě onen vhled do psychoanalytického přístupu. Já osobně ještě stále nevím, který psychoterapeutický výcvik absolvovat a jakým směrem se vydat, takže za tento vhled do psychoanalytického přístupu děkuji. Je to pro mne příjemné rozšíření obzorů.


Výše jsem napsala, pro koho kniha je vhodná, ale zapomněla jsem uvést, že by si ji měli přečíst také studenti medicíny a psychologie. Studenti medicíny proto, aby se naučili více vnímat dětské pacienty a možná s nimi lépe komunikovat a studenti psychologie z téhož důvodu a k tomu ještě proto, aby uměli rozpoznat emoční potíže dětí. Aby měli vůbec ponětí, jak se takové potíže mohou projevovat v běžném dětském životě.

Velmi oceňuji také popis jednání s rodiči dětí. Bylo to příjemné obohacení a dokreslení kazuistik.

Za sebe knihu hodnotím velmi pozitivně. Byla pro mne velmi cennou a jsem ráda, že se k ní mohu i do budoucna vrátit, protože se jistě dříve či později ve své psychologické praxi setkám s dětmi, které mají obdobné potíže. Nahlédnout tedy pod pokličku práce takto zkušeného psychoterapeuta se může vždy hodit.


Emoční poruchy v dětství a dospívání Emoční poruchy v dětství a dospívání Peter Pöthe

Třetí vydání úspěšné publikace je poutavou ilustrací psychoanalytického přístupu k problémům, se kterými se ve svých ordinacích běžně setkávají dětští psychiatři, lékaři i psychologové. Zejména vztahové trauma patří k nejsilnějším... více


Komentáře (0)

Přidat komentář