Emotivní letní čtení

recenze

Amy a Roger: Na cestě (2013) / Marky48
Amy a Roger: Na cestě

Amy musí o prázdninách odvézt mámino auto přes celou Ameriku, protože se s mámou stěhují. Jenže od smrti svého otce Amy odmítá sednout za volant, a tak se rodinný přítel Roger nabídne, že pojede s ní. Amyina matka jim naplánovala nejrychlejší možnou trasu, ale oni by si cestu raději užili. Jak se jim jejich cesta nakonec vydaří?

Představte si, jaké by to bylo vyrazit na roadtrip napříč Spojenými státy s klukem, kterého sotva znáte. Třikrát to znásobte a dostanete pocity, které ve vás při čtení této knihy budou vřít. Ačkoliv vřít možná není to pravé slovo - spíše budete plni emocí. Tahle knížka je zároveň letní a veselá, takže si při jejím čtení můžete skvěle odpočinout, ale zároveň smutná a plná slz minulosti, které oba hlavní hrdiny pronásledují. Já jsem původně čekala, že si u čtení oddechnu od všech starostí, což se mi ostatně splnilo, jenže jsem také získala spoustu starostí od hlavních hrdinů. Příběh Amy a Rogera totiž skrývá mnoho tajemství...

Morgan Matson píše opravdu skvěle. Amyin příběh je psaný skutečně tak, jak by ho taková tuctová teenagerka vyprávěla. Je zároveň naivní a vyspělý, zároveň oddechový a emotivní. Děj odsýpá opravdu rychle a stránky jako by se otáčely samy. Autorka píše skutečně poutavě a ačkoliv byla hlavní zápletka opravdu předvídatelná, Morgan Matson dokázala vytvořit napětí, které bych u takové knihy ani v nejmenším nečekala. A musím se přiznat, že jsem byla hodně nedočkavá a těšila se na to, jak vlastně všechno dopadne.

Příběhu Amy a Rogera hodně pomohly podklady, které se v knize daly najít: playlisty, účtenky, pohledy, fotky, zápisky, jídelní lístky a mnoho dalšího. Autorka si totiž cestu roadtripu projela ještě před hlavními hrdiny a na její knize je to hodně poznat. Všechny ty podklady dodávaly příběhu na reálnosti a je moc příjemné, když si člověk může ke čtení pustit něco, co k tomu opravdu patří. Já sama moc ráda vyhledávám playlisty k různým knihám, které čtu, a byla skutečně příjemná změna, že tentokrát nám hudbu vybrali sami knižní hrdinové.

Ale když už jsme u těch postav, ještě mi zbývá nějaká ta negativní kritika. Oba hlavní hrdinové se mi zdáli nijací a tuctoví - tedy přinejmenším Roger byl takový. Amy, ne, ale zdálo se mi, že se o to buď ona nebo sama autorka snaží. Moc se mi ale líbil Amyin humor - například to, jak se Amy přirovnávala k Amy! - jejímu přeidealizovanému obrazu. Je pravda, že jsem se u čtení Amyina příběhu nezasmála tolikrát, kolikrát bych čekala, ale přece jen se pár takových momentů našlo.

Příběh Amy a Rogera je hořkosladká Young Adult, která potěší srdce každého, kdo si u čtení rád odpočine, ale nedokáže tak úplně vypnout. Autorka píše velmi dobře a i z kýčovité zápletky dokázala vytvořit zajímavý příběh, který ještě doplnila ještě zajímavějšími podklady. U čtení se možná zasmějete jen párkrát, ale jestli si tuhle knížku chcete opravdu přečíst (a věřte tomu, že byste měli), rozhodně doporučuji ji přelouskat předtím než léto skončí, protože pak tento krásný příběh ztratí hodně ze svého kouzla.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Amy a Roger: Na cestě Amy a Roger: Na cestě Morgan Matson

Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není sc... více

Komentáře (0)