Havraní spolek

recenze

Havraní spolek (2024) 4 z 5 / TerraDV
Havraní spolek

Havraní spolek, příběh Blue, které je souzeno, že když políbí svou pravou lásku, tak ten vyvolený zemře. Do svých šestnácti kluky úspěšně ignorovala, ale pak dostane předpověď, že zrovna tento rok se zamiluje... a shodou náhod se v jejím životě objeví čtyři studenti elitní školy.

Blue pochází z rodiny jasnovidců, ona sama ale nedokáže předvídat budoucnost. Je spíše medium, které umocňuje schopnosti jiných. O elitní škole, kam chodí studenti bohatých a vlivných rodičů, si myslí jen to nejhorší, proto je pro ni víceméně překvapením, když se začne přátelit se čtyřmi z nich. Společně rozjedou pátrání po záhadě pohřbeného krále, která je zavede na hranici mezi živými a mrtvými.

Havraní spolek je první díl 4dílné série, která v sobě skloubí mystično, lehkou romanci a především hru různorodých charakterů, které autorka od prvních stránek rozvíjí pomalým ale kvalitním tempem. Blue jako hlavní hrdinka zpočátku působí hodně uzavřeně a samostatně. V jádru je ale spíše komplikovaná postava, uvědomělá a své pravé já ukazuje pozvolna podle toho, jakou dává důvěru svému okolí.

Stejně zajímaví jsou i její čtyři noví kamarádi, členové Havraního bratrstva. U nich se nejvíce bijí sociální rozdíly, pohledy na různé situace nebo i vyjadřování. Společně ale dokáží spolupracovat a fungovat jako celek, zároveň je ale každý sám za sebe svým způsobem zvláštní a vybočují ze zažité představy studentů elitní školy.

Po dějové stránce je pak kniha opravdu bohatá, je psaná lehkým poetickým stylem a protože neobsahuje žádnou zbytečnou vatu, tak ty kapitoly utíkají neskutečným tempem. Poutavá je nejen lehká romantická linka, ale především ta magická stránka knihy, která se opírá o mytologii Velšska. Počáteční tématika zakázané lásky tak dostává zajímavější rozměr, který posouvá knihu na lepší úroveň mezi young adult fantasy literaturu.

Za možnost si knihu přečíst děkuji Humbooku.


Havraní spolek Havraní spolek Maggie Stiefvater

Když se narodíte do rodiny jasnovidců, nese to řadu výhod i zdrcujících břemen. Své o tom ví i šestnáctiletá Blue Sargentová – odmala jí totiž vtloukali do hlavy, že až jednou políbí svou pravou lásku, její vyvolený zemře. A tak s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář