Hra na druhou

recenze

Hra na druhou (2020) 3 z 5 / j.merik
Hra na druhou

Recenze je společná pro obě knihy. "Hra na druhou" a "Dvě prázdná místa". Knihy jsou velmi krátké a podle mě se nedá číst jedna bez druhé.
Hlavními postavami jsou Nela a Ben. Nele je třicet sedm a po letech se potkává se svou bývalou spolužačkou. Ta měla jako hodně mladá syna. A tím synem je Ben, se kterým se Nela seznámí. Benovi je teprve devatenáct. Takže věkový rozdíl je hodně velký. V první knize, "Hra na druhou", poznáváme blíž oba dva a taky to, jak se sbližují. Tady ale zůstává otevřený konec a tak jsem musela začít hned číst "Dvě prázdná místa". Tady už uběhla delší doba od jejich posledního setkání. A je zajímavé, jak se jejich vztah posune a jak to bude dál.
Téma je originální a zajímavé. Nezvyklé je, že je žena starší než muž /a proč by ne/. Obě knížky mohly klidně vyjít jako jedna. Kdybych měla číst druhou knihu zvlášť, úplně bych se v tom ztratila. Protože jsou obě knížky opravdu tenké, jsou přečtené rychle. U obou knih oceňuji, že děj má spád a není to nuda. Na druhou stranu citáty na začátku každé kapitoly by tam možná nemusely být. Nic nového mi to nepřineslo. A co mě mrzí nejvíc, že knihy jsou psané jen z pohledu Nely. Až na opravdu pár stránek, kdy dostane slovo Ben. To je moc a moc velká škoda, ty knihy by měly úplně jiný "drive". Takhle jsme ochuzeni o vše, co se děje v Benově hlavě a taky srdci. Jak se to stalo, že se během pár minut do Nely tak šíleně zamiloval? Řešil to nějak sám v sobě? Předsudky, apod.? To mi tam moc chybělo. Takhle se musíme spokojit jen s Nelou a to je málo. Taky její přátelství s Benovou matkou se mi zdálo spíš toxické než cokoliv jiného. Kromě Bena, který je super /a mimochodem je mnohem sympatičtější než Nela/, se mi jako vedlejší postavy líbili oba dva synové od Nely.
Tak závěrem: pokud se do knížek chcete pustit, doporučuji mít obě. Opravdu. Bohužel zážitek z knih nejméně o 60 % sráží absence "druhého pohledu". Je to škoda, protože potenciál vyšel tak trochu do ztracena...Za knihy k recenzi děkuji autorce, Zuzaně Holčíkové.


Hra na druhou Hra na druhou Zuzana Holčíková

Sedmatřicetiletá Nela, matka dvou kluků, se po letech potkává se svou spolužačkou ze střední školy Romanou. Romanin devatenáctiletý syn Ben se do Nely zamiluje. Hraje fotbal, stejně jako Nelini synové. Cestou ze soustředění havaru... více


Komentáře (0)

Přidat komentář