Jak rychle se Vám dostane Faber Pod kůži?

recenze

Pod kůží (2002) 4 z 5 / Bastera
Pod kůží

Jsou knihy, které můžete číst dvěma způsoby. Buď je rychle zhltnete a dostane jen základní příběh, nebo je čtete pomaleji a důkladněji a hledáte i to, co tam není. Kniha Michela Fabera s názvem Pod kůží je právě taková. Přečtete-li ji rychle, užijete si takovou trochu sci-fi parodii, avšak budete-li číst pozorně, zjistíte, že se v této knize skrývá mnohem víc. Jaké by to bylo, kdyby se objevil někdo, kdo se k nám lidem bude chovat jako my ke zvířatům?

80%

Isserley je mimozemšťanka, která byla vyslána na zem plnit určité poslání. V jejím světě jsou "lidé" rozděleni do kast a trpí nedostatkem vody a kyslíku. Isserley musela projít náročnou a bolestivou chirurgickou operací, aby se z osrstěného čtyřnohého "člověka" stala dvounohým "zvířetem", tzv. "vodselem", jak nám přezdívají. Ztratila svoji identitu a navíc trpí neustálou bolestí páteře, která musí být najednou vzpřímená. Zato má ale jistou dávku svobody pohybu a možnost vychutnávat krásy naší země.

Ve svém speciálně upraveném autě brázdí skotské silnice a loví "vodsely" stopaře. Po nástupu do auta probíhají všemožné dialogy a Isserley se snaží otázkami zjistit, zda "vodsel" "úspěšně" projde přijímacím pohovorem či nikoli. Isserley totiž nebere jen tak někoho-ani tlusté, ani příliš hubené, ideálně spousta svalů a hlavně žádné závazky. Rozvázat stopařům jazyk jí pomáhají i chirurgicky vymodelovaná obří ňadra (podle pánských magazínu ideální velikost). Splní-li "vodsel" kritéria, je zdrogován, převezen na farmu, vykrmen a připraven na porcování na maso. Isserley to nějak netrápí, je to její práce a může být ráda, že netrpí jako ostatní z nižších vrstev. Ale co když se objeví někdo, kdo její názor změní?

Pod kůží románu naleznete mnoho vrstev. Téměř v každé druhé větě se skrývá metafora, narážka či výsměch lidské společnosti, která se dostala do takové fáze konzumu, že už se nezajímá ani o to, co a jak konzumuje. Vysmívá se televizním programům i mužským představám o ženách, jež vytváří právě televizní programy či retušované fotografie v pánských magazínech. Sám autor se v rozhovorech netají ekologickým zaměřením knihy, avšak kniha nevyznívá posměšně a poučně, Faber pouze překládá text plný metafor a je jen na nás, které z nich odhalíme a pustíme si hlouběji Pod kůži.

Nečekejte akční zběsilou jízdu, Faber píše tak jako Isserley jezdí, pomalu, maximálně čtyřicítkou. Libuje si v myšlenkách postav, ve střídání myšlenkového monologu Isserley a stopařů, v navozování atmosféry a v narážkách a metaforách. Nemusíte se bát, že jde o suchý kousek, naopak, Pod kůží je šťavnaté tak jako maso z vodselů. Na své si přijdou i milovníci černého humoru, který je leckdy tak černý, až je spíš k pláči než k smíchu. I pár nepěkných scén je popsáno takovým zvláštně melodickým stylem, že Vás to neznechutí.

Stejně tak Vás neznechutí, že si autor příliš neláme hlavu s logikou. Pár věcí nedává zrovna smysl, ale to autorovi klidně odpustíme, víme totiž, že jeho hlavním cílem bylo nás vytrhnout z letargie, zvednout naše zadky z pohodlí a otevřít naší mysl, nikoliv nám předložit dokonale logický román.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Odeon

Pod kůží Pod kůží Michel Faber

Isserley vyjíždí denně z farmy ve své červené toyotě a křižuje silnici Skotskou vysočinou. Hledá stopaře - zásadně muže. Nezáleží na věku, chlapík musí být urostlý a svalnatý: vhodný je osamocený či rozvedený, bezdětný a nezaměstn... více

Komentáře (0)